• Short title article: Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je da su odluke, kojima je izmijenio Izborni zakon i Ustav Federacije BiH, imale za cilj deblokadu rada Ustavnog suda FBiH, izbor članova Predsjedništva Federacije BiH i na kraju formiranje nove vlade tog bh. entiteta.

"Mislim da se ove odluke moraju sagledati zajedno. Cilj je bio da se odlukom izabranih tijela dobije funkcionalna Vlada FBiH", rekao je Schmidt za Glas Amerike.

On je dodao da je to privremena mjera, koja u roku od godinu dana može biti promijenjena u parlamentu Federacije BiH. "Idite na posao i dajte prijedlog. Prošla su dobra stara vremena u kojima ste samo kritizirali visokog predstavnika zato što je obavljao vaš posao. Radite svoj posao. To je moja poruka", naveo je Schmidt.

Još je naveo da on ne pravi razlike između stranaka, a domaće političare je optužio za nedostatak kulture i pronalaženje dogovora kompromisom.

Komentirajući nezadovoljstvo Stranke demokratske akcije (SDA) njegovom odlukom da se Vlada Federacije BiH može formirati bez suglasnosti jednog od članova rukovodstva tog bh. entiteta, u ovom slučaju potpredsjednika iz bošnjačkog naroda Refika Lende, visoki predstavnik je rekao da on nije kriv što je SDA izgubila izbore za člana Predsjedništva BiH.

"Kako čujem SDA sada nije zadovoljna. Razumijem, jer je SDA izgubila predsjedničke izbore 2. listopada, bez ikakvog doprinosa s moje strane", naveo je Schmidt.

Komentirajući odluku vlasti u Republici Srpskoj da ga ne priznaje kao visokog međunarodnog predstavnika u BiH, on je rekao da se to pitanje ne tiče samo njega.

"Tiče se država članica Vijeća za implementaciju mira. Ako čujemo da Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države nisu prihvaćeni za razgovore u Banjaluci... šta onda? On (predsjednik RS Milorad Dodik) želi u Europsku uniju? Izvinite, ali iskustvo EU je da se sjedne i razgovara. Razgovaranje je ponekad jako dosadno, ali pričanje je bolje nego pucanje", naglasio je Schmidt.

Upitan da se osvrne na svoju izjavu danu prilikom nedavne posjete Mađarskoj kada je govorio o srebreničkom genocidu kao "situaciji u stilu genocida", visoki predstavnik u BiH je rekao da je ta izjava protumačena pogrešno. "O ovome nema sumnje - ovo je bio genocid. Ono što sam želio da iskažem je da je, izvan Srebrenice, bilo slučajeva koji su vrlo bliski genocidu. Posebno sam imao na umu Markale", kazao je Schmidt.

Prema njegovim riječima, u BiH je bilo i drugih masakra koje moramo uzeti u obzir.

"Svaka žrtva je žrtva koju moramo žaliti. Dakle, to je ono što sam htio reći", zaključio je Schmidt.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok