• Short title article: Puno nejasnoća

Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH počinje sutra.

Zakon je stupio na snagu u svibnju prošle godine s početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu. Iako je i dalje mnogo nejasnoća u vezi s primjenom zakona (gdje će se moći pušiti, a gdje ne, hoće li se moći pušiti elektroničke cigarete ili ne, koji prostori će biti određeni za pušače...), čini se da će se zakon "peglati" u hodu, zbog čega je ugostiteljima ostavljeno razdoblje prilagodbe od još pola godine. Javlja Večernji list BiH.

Razdoblje prilagodbe

Zakonom je propisana zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. - Ističemo da zakon ne zabranjuje, već ograničava uporabu duhana u cilju zaštite i unaprjeđenja javnog zdravlja, kao i stvaranja zdravijeg okružja koje promovira zdrave izbore s obzirom na to da su uzrok tri četvrtine svih smrtnih slučajeva u Federaciji BiH bolesti za koje je jedan od faktora rizika upravo pušenje - priopćili su iz Federalnog ministarstva zdravstva. Bitno je istaknuti da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, što znači da će inspekcijske mjere u ovom razdoblju biti preventivne, u cilju pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje u skladu sa zakonom. - Naglašavamo da je člankom 41. zakona utvrđena obveza usklađivanja s odredbama ovog zakona, i to tako da se rokovi određuju različito naspram djelatnosti. Tako je, primjerice, propisano da obveze za fizičke osobe nastupaju danom početka primjene ovog zakona. Ustanove, poduzeća i druge pravne osobe dužni su svoje akte uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene zakona, dok je obveza za pravne osobe, u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani člankom 7. zakona), uskladiti svoj rad s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji se donosi na osnovi zakona (pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenje) - navode iz Ministarstva.

Izuzeci od zabrane

Kako je navedeno u zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Člankom 7. zakona definirani su izuzeci od zabrane pušenja, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama. Pušenje će biti dopušteno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. Podzakonski akti, koji također tek trebaju biti uspostavljeni, podrazumijevaju i uvjete za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. U praksi to znači da će ugostitelj tijekom razdoblja prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno ga odbiti uslužiti ako gost bude inzistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta. Dakle, u razdoblju od kraja svibnja do studenoga ugostitelji će morati potpuno prilagoditi svoje poslovanje shodno odredbama novog zakona, no čini se da se mnogo toga neće promijeniti s obzirom na to da će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone. Za sve one koji ne budu poštovali zakon kazne su i do 15.000 KM. Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5000 KM, dok će fizička osoba koja konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjena sa 100 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok