• Short title article: U Livnu se ne radi

Vlada Federacije BiH bi na jesen trebala razmatrati Prijedlog prednacrta Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom i u dane praznika u Federaciji BiH.

Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić kazala je u kontekstu ostvarivanja ljudskih prava kako će zakon donijeti neradnu nedjelju i praznike radnicima u trgovinama i drugim prodajnim objektima.

"O tome je ministar trgovine Amir Hasičević, nakon sastanka, održanog 11. svibnja 2023. s predsjednicom Sindikata uslužnih djelatnosti i trgovine BiH Mersihom Ferhatović Beširović, obavio konzultacije s poslodavcima u Federaciji BiH, te predstavnicima udruženja potrošača. Postoji zajednički interes za neradnu nedjelju i slobodne dane tijekom državnih i vjerskih praznika", istaknula je Jurišić, piše Klix.ba. 

Dodala je kako se u Brčko Distriktu ovo pravilo već provodi uz rigorozne inspekcijske nadzore za one koji prekrše ovu obvezu.

"Interes za zakonsko reguliranje obveze zatvaranja prodajnih objekata nedjeljom i praznicima, na žalost, ne postoji u Vladi Republike Srpske. Međutim, pojedine općine i u ovom entitetu već uvode ovo pravilo", navela je Jurišić.

Kazala je kako poslodavci u FBiH neće biti diskriminirani te da jedino mogu biti diskriminirani radnici u prodajnim objektima u Republici Srpskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok