• Short title article: Što se tipkalo tipkalo se

Što se tipkalo - tipkalo se.

Nema više odgovaranja na poruke, razgovora tijekom odmora, igranja igrica i korištenja društvenih mreža jer mobitelima je u dvjema bh. školama "odzvonilo", a učenici i nastavnici imaju nova pravila, piše Večernji list BiH.

Pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tijekom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od cyber-nasilja, najnovije su preporuke UNESCO-a, UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu. Neke županije u BiH već su pokrenule inicijativu za zabranu korištenja mobitela, dok u nekim školama od početka školske 2023./2024. vrijedi pravilo - nema mobitela u školi.

Prva škola u Vitezu

Osnovna škola "Bila" u Vitezu prva je u BiH zabranila mobilne telefone i druge elektroničke uređaje tijekom boravka djece i nastavnika u školi. Primjer ove škole slijedila je OŠ "25. novembar" u Velikoj Kladuši. Prema riječima ravnateljice škole u Velikoj Kladuši Veldine Alibegić, donošenje ovakve odluke nije bilo predmet rasprave jer su primijetili da njihovi učenici sve više zanemaruju nastavu te postaju asocijalni.

- Zabrinjavajuća je bila ta socijalizacija učenika, gdje smo primijetili na velikim odmorima da se oni, jednostavno, više i ne druže. Ako su u nekoj skupini, onda su svi tu, ali tu su i telefoni te oni tako komuniciraju međusobno - objasnila je ravnateljica Alibegić za FTV. U ovoj školi u proteklom razdoblju zabilježena je i zloupotreba mobitela pa su došli do zaključka da se učenici uglavnom fokusiraju na negativne strane korištenja tehnologija.

- Učenici se manje fokusiraju na nastavu, dolazi do cyber-nasilja, a tu je i nedopušteno fotografiranje i snimanje nastavnika, učenika u školi - objasnila je pedagoginja Alma Karajić. OŠ "Bila" u Vitezu donijela je odluku o zabrani mobitela 2019. na inicijativu roditelja, Nastavničkog vijeća i Školskog odbora. Ova odluka rezultat je analize jer su željeli spriječiti ometanje nastavnog procesa, otuđenje djece jednih od drugih jer su mobiteli, kako kažu, postali nastavno smetalo, ali i smetalo prijateljskih odnosa. Ravnatelj škole Vinko Bošnjak kazao je kako ih je na donošenje odluke ponukalo i vršnjačko nasilje.

- Mobiteli se koriste za snimanje tučnjava, svađa... i sve se prenosi od jednih do drugih. Ta inicijativa krenula je i od Vijeća učenika jer su djeca uvidjela da se mobiteli koriste onako kako ne treba te je zakazan sastanak - kazao je ravnatelj Bošnjak nedavno za Klix. Kazao je kako je bilo i negodovanja zbog te odluke, ali da su za sve pronašli rješenje.

- Informirali smo roditelje i učenike da će uvijek biti dostupni telefoni škole za sve informacije, i to cijelog radnog vremena škole. Važno je naglasiti da tijekom nastave neće biti dostupni na mobitelima ni nastavnici i učitelji kao primjer učenicima - objasnio je ravnatelj Bošnjak. Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije Bojan Domić za navedeni medij kazao je kako je odluka iz područja pravila o kućnom redu škole, gdje škole donose odluke tako da procijene i pravilnikom o ponašanju i postupanju reguliraju to kako bi se doprinijelo što boljim uvjetima u radu škole.

- Obuku nastavnika i drugog osoblja o pedagoškom pristupu zbog aktualnih, ali i prethodnih nemilih događaja, radimo kroz stručna usavršavanja i poticaje da sve škole kroz godišnje planove rada planiraju i dodatne edukacije te stručne programe o toj i drugim problematikama - kazao je ministar Domić za Klix.

Velike tragedije

U Republici Srpskoj ove je godine u planu uvođenje videonadzora u škole i učeničke domove koji ga nemaju, kao i uvođenje školskih policajaca. Ministrica prosvjete i kulture RS-a Željka Stojičić za Srnu je rekla kako će u ovoj školskoj godini u 9. razrede u 20 osnovnih i 1. razrede u 20 srednjih škola biti eksperimentalno uveden fakultativni program "Humanost i sigurnost" s fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo i nenasilje. Sve navedene mjere rezultat su velikih tragedija koje su se dogodile u školama u BiH, ali i regiji, što je alarmiralo roditelje, javnost, škole, ali i vlasti da donesu niz odluka u cilju zaštite djece.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok