• Short title article: Traže se smjene

Vrtoglavi rast cijena doveo je mnoge bh. građane na rub propasti. Inflacija "jede" kućne proračune, a lisnice su sve tanje.

Nažalost, udar na ionako niska primanja ne jenjava. Gotovo svaki dan svjedočimo novim poskupljenjima. Ovaj put na udaru su vozači automobila. Na stalna poskupljenja goriva više smo se i navikli, a sada poskupljuje i registracija. Naime, Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH je na 18. sjednici održanoj 30. kolovoza 2023. donio odluku o izmjenama odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzročenu trećim osobama, a koja je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH broj 69/23.

- Izmjenama je povećana osnovna premija s 396 KM na 420,55 KM. Navedene izmjene stupaju na snagu osmog dana od dana objave, odnosno od 16. rujna (subota). Društva za osiguranje dužna su police autoodgovornosti izdavati u skladu s istim - priopćeno je iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Kako su za hayat.ba kazali iz Agencije, osnovna premija osiguranja autoodgovornosti, kao dio ukupnog troška registracije vozila u Federaciji BiH, bit će skuplja za 6,2%.

- Društva za osiguranje u FBiH u obvezi su od subote, 16. kolovoza, police autoodgovornosti izdavati u skladu s ovim izmjenama. U ovom slučaju izmjene se odnose na promjenu visine osnovne premije, a koja je temelj za izračun visine premije autoodgovornosti po premijskim skupinama (tipovima vozila), a koja se nije mijenjala više od 25 godina - kazali su. Među građanima su se pojavile informacije da će poskupljenje registracije vozila biti 18%, ali to iz Agencije demantiraju.

- Nije točno da će to biti iznos od 18% povećanja. Osnovna premija će biti veća za 6,2%. Ovime se ona usklađuje s onom u entitetu RS, a gdje su odluke o povećanju osnovne premije donesene u ožujku 2023. - kazali su. Piše Večernji list BiH.

Dodaju da je ova odluka donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu s inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa s onima u entitetu RS. Ministar prometa i veza BiH Edin Forto zatražio je smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH po saznanju da je ova agencija poskupila registraciju vozila izmjenom odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzročenu trećim osobama. Tako premija osiguranja od automobilske odgovornosti, koja je obvezna za sve vlasnike vozila u FBiH, poskupljuje čak i do 100 KM.

- Neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako važne odluke donose bez konzultacija s državnom razinom, posebno imajući u vidu da Ministarstvo prometa i veza BiH uređuje dio ove oblasti. Razumljiva je zabrinutost i opravdano negodovanje građana Federacije BiH - rekao je Forto. S obzirom na to da je iz Agencije rečeno da je poskupljenje 6,2%, a ministar je spomenuo iznos od čak 100 KM, provjerili smo koliko će poskupjeti osiguranje za osobno vozilo čija je polica ove godine iznosila 338 KM. - Za konkretno vozilo koje navodite registracija će sad biti skuplja nekih 20 maraka - kazali su nam iz osiguravateljske kuće.

U slučaju osnovne police za malog benzinca s motorom 1,4 cm3 i 59 kW, čija je polica plaćena 263 KM, ona će biti skuplja za oko 16 KM. Iako se tvrdi da se premije u entitetima usklađuju, praksa je potpuno drugačija. Proces, cijene usluge i pravila oko registracije vozila nominalno su usklađeni i uređeni prema EU standardima, ali je u praksi druga priča. Distrikt Brčko definitivno je bh. registracijski raj, pogotovo za tvrtke koje imaju veći broj vozila jer je trošak gotovo upola manji po vozilu. Hibridna i električna vozila u FBiH nemaju nikakvih olakšica te vlasnici, shodno postojećem sustavu, plaćaju veću cijenu. Pa tako, primjerice, ako ste registrirali vozilo VW Golf 6 2.0 TDI 81 kW/110 KS, 2010. g., Euro 5, u FBiH, to vas je koštalo 588,50 KM, u RS 549 KM, a Distriktu Brčko BiH - 353 KM. Razlika će sada biti još i veća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok