• Short title article: Dugoročna prognoza

Do 16. listopada u BiH se očekuje stabilno vrijeme. Prostrano polje povišenog zračnog pritiska i dalje diktira vremenske prilike u BiH.

Tijekom jutra, u Bosni po kotlinama duž riječnih tokova moguća je pojava kratkotrajne magle, danju pretežno sunčano, samo povremeno može doći do formiranja nešto više oblaka i to u centralnim, sjevernim i južnim predjelima BiH, ali i dalje s natprosječno visokim temperaturama zraka. Od 16. listopada očekuje se promjena vremena praćena čestim padavinama i nešto nižim temperaturama, najavljeno je u srednjoročnoj prognozi FHMZ-a. Od 16. listopada u Bosni jutra svježija uz minimalne temperature od 4 do 9 °C, u Hercegovini od 8 do 13 °C, danju u Bosni od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25 °C. Navodi Večernji list BiH.

Prognoza Vakule

Dakle, prema svemu sudeći do kraja listopad zadržat će se iznadprosječno toplo za ovo doba godine. A što nam donosi predstojeća zima? prema svemu sudeći bijeli Božić nećemo imati niti ove godine. Nakon iznadprosječnog toplog rujna, a ponegdje čak i rekordno toplog - i prognoze za listopad su postojane u prilično velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječne topline, a ni u studenom vjerojatno neće biti velike studeni, prognozirao je Zoran Vakula za HRT. Pouzdanost dugoročnih prognoza za studeni je manja nego za listopad, kaže, ali je možda nekima ipak zanimljivo spomenuti kako su prognoze postojane te i dalje upućuju na povećanu vjerojatnost još jednog iznadprosječno toplog mjeseca, što znači da ni u studenom ne bi trebalo biti velike studeni, odnosno dugotrajnog razdoblja hladnoće neuobičajene za posljednji jesenski mjesec. Temperatura oko prosječne i višak oborine - povećava se "nada" mnogih i za snijeg, kaže Vakula i dodaje kako se to manje odnosi na prosinac, za koji je još razmjerno velika vjerojatnost pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka od prosječne, a više na veljaču i posebice siječanj. Prema najnovijoj vremenskoj prognozi, izvjesno je da će na vrijeme u Europi i na region Balkana utjecati jedan od najpoznatijih fenomena klimatskih sistema El Nino. Prognoza portala Severe Weather Europe predviđa da će El Nino utjecati na predstojeću zimu.

Što je El Nino

Ali, što je zapravo El Nino? Kako objašnjavaju meteorolozi, u pitanju je jedna od faza složenog sistema pod nazivom ENSO, El Nino - južna oscilacija. Postoje tri faze i oscilacije u određenim periodima u karakteristikama oceana i atmosfere tropskog dijela Pacifika. Nastaju kao posljedica interakcije između zraka i vode, a mogu da se uoče putem izmjene površinske temperature oceana. Fenomen prate i promjene struja u oceanima, vjetrova, pritiska u atmosferi i drugo. Postoje tri faze fenomena ENSO - prva je neutralna, druga topla faza je najpoznatija i zove se El Nino, dok je treća hladna faza La Nina. ENSO značajno utječe na tropske kiše, šablone pritiska i kompletnu razmjenu između sistema oceana i atmosfere. Ove promjene uz "odloženo djelovanje" utječu i na vremenske uvjete širom svijeta. Meteorolozi trenutno smatraju da će El Nino potrajati do proljeća 2024., kada će malo oslabiti, a zatim tijekom ljeta stiže stabilizacija uvjeta. Ali kada je u pitanju zima 2023/2024., predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u dijelovima centralne Europe i Skandinavije. Prognoza snježnih padavina za prosinac pokazuje veći dio kontinenta s negativnim količinama snježnih padavina, osim na krajnjem sjeveru Europe. U prognozi za siječanj se vidi drugačija slika, s potencijalom snježnih padavina u snažnom porastu u većem dijelu centralnih zemalja. U veljači, više snježnih padavina predviđa se na većem dijelu kontinenta, osim u jugozapadnim i južnim dijelovima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok