• Short title article: Roditelji u problemima

Val poskupljenja, koji ne pokazuje znakove smirivanja, nije zaobišao ni maturalna putovanja i proslave.

Za roditelje, ovaj dio godine obilježen je još jednom glavoboljom, dok razmišljaju kako osigurati novac za dodatne troškove, dok mladi s nestrpljenjem očekuju nezaboravna putovanja.

Nemanja Rikić, maturant Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini, ove će godine zatvoriti jedno poglavlje svog života i otvoriti novo. Pripreme za maturalnu proslavu već su u punom jeku.

"Samo odijelo košta minimalno 400 maraka, uz to dolazi i trošak maturalne večeri i svega ostalog što slavimo individualno, bez sudjelovanja škole", kaže Nemanja.

Jedna večer košta mjesečnu plaću. Međutim, haljina, odijelo, frizura, šminka, troškovi proslave mature i večeri druženja, za neke čak i profesionalni fotograf, samo su kap u moru troškova.

Za jednog maturanta, kućni budžet iznosit će oko četiri do pet tisuća maraka u godini završetka srednje škole. Osim troškova proslave mature i maturalnog putovanja, tu su i troškovi upisa na fakultet, samog maturalnog putovanja, pa čak i troškovi polaganja vozačkog ispita.

"S obzirom na inflaciju, cijene sve više rastu. Rastu dosta jer i prijemni ispiti koštaju, ništa nije besplatno, definitivno su veliki troškovi", kaže Teodora Trninić, maturantica iz Bijeljine.

Poskupljenja su zahvatila i maturalna putovanja.

"U odnosu na prošlu godinu, kada usporedimo cijene, neki su porasli za oko 10 posto, posebno srednje škole koje putuju u inozemstvo, primjerice, ekskurzija u Grčku ide na Krf, uz pauze, ali tu je i hotel s četiri zvjezdice, all-inclusive, za 750 maraka", ističe menadžer prodaje u turističkoj agenciji, Sofija Stevanović za BHRT. 

Dok se maturanti raduju, osjećaji ponosa roditelja miješaju se s brigom o tome kako osigurati novac za sve te troškove. U nekim lokalnim zajednicama, poput Brčkog, vlasti su odlučile pomoći.

"Donacije maturantima ili učenicima završnih razreda u pojedinačnim iznosima od 300 KM, ukupan iznos iznosi 210.000 KM. Novac će biti dodijeljen prije mature, željeli smo poštovati zakonske procedure", kaže Srđan Kisić, šef odjela za obrazovanje Brčko distrikta.

Iako su mladi ljudi i maturanti svjesni ukupne situacije, pa pažljivo proračunavaju s roditeljima i pokazuju solidarnost s vršnjacima.

"Puno novca je potrebno, ali mi ćemo se pobrinuti da taj novac iskoristimo za daljnje obrazovanje i fakultet, ne samo za maturalnu proslavu, uspjet ćemo sve lijepo raspodijeliti", kaže Ema Bratić, maturantica iz Brčkog.

"Malo dijete, mali trošak, veliko dijete, velika obaveza", kažu naši sugovornici uz osmijeh. Ipak, smatraju da bi vlasti, ako su mladi zaista budućnost kako tvrde, trebale pružiti barem neku vrstu podrške.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok