• Short title article: Prijedlog

Nastava u sarajevskim školama od sljedeće školske godine mogla bi počinjati himnom BiH i to svakog prvog u mjesecu.

Vlada Kantona Sarajevo je na glasanje dostavila prijedlog amandmana na Zakon o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju. 

Prvi sat

Jedna od stavki koja će biti nova u zakonu jeste izvođenje himne Bosne i Hercegovine svakog prvog nastavnog dana. Kako se navodi u trećem amandmanu koji je uputila Vlada Kantona Sarajevo mijenja se član 44. stav 6.

- Nastavna godina počinje intoniranjem državne himne i isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine. Državna himna se intonira i svakog prvog nastavnog dana u svakom mjesecu na početku prvog sata svake smjene u kojoj se realizira odgojno-obrazovni rad - navodi se. Piše Avaz.

Vlada Kantona Sarajevo je i obrazložila spomenutu odluku.

- Izmjenom stava (6) člana 44. podiže se svijest mlađim generacijama te razvija osjećaje ljubavi i privrženosti prema domovini. Ovim odgojno-obrazovnim pristupom učimo učenike da vole svoju domovinu, čuvaju kulturni identitet što predstavlja izazov u današnjem vremenu i zahtjeva posebnu pažnju i posvećenost. 

Emotivna povezanost

Ključni elemenat u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini i pružanje prilike za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje učenika sa njihovim nasljeđem. Njegovanje patriotskih osjećanja i pripadnosti jednoj zemlji jeste nešto što je svojstveno svakom vremenu i predstavlja emotivnu povezanost sa domovinom - navodi se u obrazloženju Vlade.

Pitanje koje ostaje otvoreno jeste podržavaju li roditelji ovu odluku i vide li je kao pozitivan korak ka jačanju zajedničkih vrijednosti i povezanosti unutar zajednice ili će je ipak okarakterizirati kao potez političkog populizma.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok