• Short title article: Popularnije piće više šteti

Jetra filtrira štetne materije iz tijela i zato je nužno brinuti za njeno zdravlje.

Kad se govori o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, ali istraživanje je pokazalo da jetra ima puno više štete od drugog, možda i popularnijeg pića.

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su donijeli zdravstveni stručnjaci s Medicinskog sveučilišta Boston, a objavljen je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Bazirali su ga na dijelu istraživanja koji se provodi od 1948. u gradu Framingham u Massachusettsu, u sklopu studije Framingham Heart Study i koja od tada proučava utjecaj životnog stila (poput pušenja i prehrane) na zdravlje.

U novoobjavljenom zaključku znanstvenici ističu da su promatrali sudionike od 2002. prosječne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovice sudionika bile su žene.

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem zaslađenih pića iz prehrane. Učestalom konzumacijom smatra se sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta tjedno, prenosi Zadovoljna.rs.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumijeva jednom mjesečno ili manje od jednom tjedno, također su imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju takva pića, piše Eat This.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok