• Short title article: Demodexi

Sićušne grinje, opisane kao tardigradi s velikim stražnjicama, odnosno Demodexi, pripadaju porodici araknida, što ih čini rođacima pauka i krpelja.

Svake noći one migriraju iz folikula dlaka na naša lica i tamo čine, ukratko rečeno, svašta.

Na ljudskom licu Demodexi se naslađuju mrtvim stanicama kože prije nego što se povuku u folikule dlake i uljne žlijezde kako bi položile svoja jajašca. Unatoč njihovu zastrašujućem izgledu, te su grinje bezopasne i neprimjetne, a čak nam mogu i pomoći jer uklanjaju mrtve stanice kože. Piše Zimo.co.

Od crne točkice na čelu do senzacije na YouTubeu

James Weiss sa Sveučilišta Bournemouth voli proučavati život mikroba, pa je tako napravio i snimku Demodexa koji je živio na njegovu vlastitom licu. Vidio je malu crnu točku na svom čelu, koju je ostrugao stakalcem prije nego što je na tu strugotinu bacio pogled pod mikroskopom i sve snimio. Snimka je objavljena na YouTubeu na kanalu Journey to the Microcosmos, koji redovito objavljuje videa malo poznatih mikroskopskih vrsta.

Saznati da male životinje gmižu oko vašeg lica moglo bi biti malo uznemirujuće. Ali evo u čemu je stvar, gotovo svi ih imamo. Možda možemo pronaći malo mjesta u našim srcima za ove male grinje. Čak izgledaju slatko pod oštrim bljeskom našeg UV svjetla, kaže Hank Green, pripovjedač na spomenutoj snimci.

 

Cjelonoćni seks

Na snimci se vide i kuglaste kapljice na repu Demodexa, koje su zapravo kapljice ulja i probavljeni ostaci sebuma iz naše kože. Mužjak i ženka tih grinja obično se pare unutar otvora folikula, prije nego što jaja polože unutar folikula dlake i lojnih žlijezda. Štoviše, oni mogu biti potaknute na cjelonoćne seanse parenja, posredstvom melatonina koji luči ljudska koža u sumrak.

Mužjaci imaju penis koji im strši prema gore iz prednjeg dijela tijela – što znači da se moraju postaviti ispod ženke prilikom parenja i kopulacije, jer se oboje drže za ljudsku kosu. Larve se izlegu u roku od tri do četiri dana i dostižu odraslu dob nakon sedam dana, ali njihov životni vijek je obično samo oko dva tjedna.

Većina ljudi ih ima

Demodex je dugačak oko 0,3 milimetra, što je premalo da bi se vidjelo golim okom i obično se prenosi bliskim kontaktom s članovima obitelji. Znanosti je poznato oko 65 vrsta Demodexa, ali samo dvije žive na ljudima – Demodex folliculorum i Demodex brevis. D. folliculorum se nalazi u folikulima dlake, dok D. brevis živi u lojnim žlijezdama povezanim s folikulima dlake.

Znanstvenici procjenjuju da negdje između 23 posto i 100 posto zdravih odraslih osoba ima Demodex, iako ne bismo znali za to dok te grinje ne uzrokuju probleme s kožom. Neki su znanstvenici pretpostavili da te male grinje nemaju anus i stoga moraju akumulirati sav svoj izmet tijekom života prije nego što ga ispuste kada uginu, uzrokujući upalu ljudske kože.

Mogu izazvati i probleme

Međutim, studija koju su prošle godine objavili stručnjaci sa Sveučilišta u Readingu, pokazala je da Demodexi ipak imaju anuse i stoga su 'nepravedno okrivljeni' za mnoge kožne probleme. Unatoč tome, D. folliculorum može uzrokovati demodikozu, stanje koje izaziva svrbež i iritaciju, koje je posljedica osjetljivosti i prenapučenosti tim grinjama.

Druga vrsta Demodexa pod nazivom D. canis obitava na psima, a ne na ljudima, ali također uzrokuje demodikozu, što dovodi do mrlja gubitka krzna i crvene upaljene kože.

Studija Sveučilišta u Readingu također ističe da Demodexi postaju pojednostavljeni organizmi i da bi uskoro mogli 'postati jedno s ljudima'. Parenje u srodstvu i izolacija od vanjskog svijeta znači da su izgubili gene i stanice, te da se približavaju trajnom postojanju s nama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok