• Short title article: Ugljikohidrati nisu nužno loši

Trenutne smjernice o prehrani preporučuju povećanje konzumacije cijelih žitarica i pružaju obećavajuće dokaze da to može produžiti životni vijek.

Nutricionisti se slažu – postoji niz razloga zašto biste trebali udovoljiti svojoj žudnji za ugljikohidratima. Ovo je sedam najvažnijih.

Imat ćete više energije

Ugljikohidrati nisu nužno loši za vas, kaže Dawn Jackson Blatner, autorica knjige The Superfood Swap. Prava vrsta ugljikohidrata osigurava dugotrajnu energiju tijekom dana, kao i niz drugih zdravstvenih prednosti, piše Ordinacija.hr.

Nemojte odbaciti sav kruh. Onaj od bijelog brašna je prerađen i nedostaju mu važni hranjivi sastojci poput vlakana, ali verzije od cjelovitih žitarica su manje obrađene i imaju više vlakana pa su samim time zdravije, savjetuje Blatner. 

Bit ćete zdraviji

Konzumiranje kruha od cjelovitog zrna pšenice ima brojne zdravstvene prednosti. Pregled studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti od bilo kojeg uzroka, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Najviše ćete dobrobiti imati od konzumacije najmanje tri porcije cjelovitih žitarica dnevno, ali već i jedna dnevna porcija smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

Duži život

Istraživači s Harvard School of Public Health otkrili su vezu između prehrane bogate cjelovitim žitaricama i rizika od smrti. Njihovi rezultati, objavljeni u JAMA Internal Medicine, pokazali su da konzumacija cjelovitih žitarica smanjuje ukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ova otkrića dodatno podupiru trenutne prehrambene smjernice koje preporučuju povećanje konzumacije cjelovitih žitarica… i također pružaju obećavajuće dokaze koji sugeriraju da prehrana obogaćena cjelovitim žitaricama može doprinijeti produljenju životnog vijeka, napisali su autori studije.

Osjećat ćete se sretnije

Ugljikohidrati povećavaju razinu neurotransmitera serotonina za dobro raspoloženje u mozgu, koji podiže vaše raspoloženje i obuzdava želju za nezdravim grickalicama poput slatkiša. Smanjit ćete stres i tjeskobu.

Da, smršavit ćete

Kruh od cjelovitih žitarica bogat je dijetalnim vlaknima, što ima brojne koristi kod mršavljenja. Kao prvo, vlakna se šire kako bi ispunila vaš želudac, što znači da ćete se brže osjećati siti. A budući da se radi o složenim ugljikohidratima, cjelovita pšenica će se sporije probaviti, pa ćete se osjećati zadovoljno dugo nakon što odete od stola. Osim toga, vlakna sprečavaju skokove i padove šećera u krvi tijekom dana.

Regulirat ćete odlaske na wc

Vlakna su korisna za još jednu tjelesnu funkciju: rad crijeva. Ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica održavaju naš probavni sustav i pomažu tijelu da redovito izbaci otpad. Upravo unos cjelovitih žitarica može imati glavnu ulogu u unošenju preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno.

Kruh od proklijalih žitarica ima više bjelančevina, vitamina i minerala koji se mogu apsorbirati i može biti još lakši za probavu, kaže Blatner.

Zdravija koža i kosa

Tko bi pomislio da ljepota može imati veze s kruhom? Ali istina je: kruh od cjelovitog zrna pšenice prepun je vitamina B i proteina, što doprinosi ljepšoj koži i kosi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok