• Short title article: Migoljio se

Bol u trbuhu, kašalj i noćno znojenje. A zatim i zaboravljivost i depresija. Liječnici su simptome na koje se žalila žena iz Australije nazvali "neobičnom mješavinom".

Sve dok joj iz mozga nisu izvukli živog crva dugog osam centimetara. To je prvi takav slučaj u svijetu, prenosi BBC. 

Crv je izvađen iz prednjeg režnja lubanje. Doktori iz Canberre koji su operaciju obavili prošle godine, pretpostavljaju da je crv u ženinu mozgu bio najviše dva mjeseca. Znanstvenici smatraju kako ovaj slučaj ukazuje na povećanu opasnost bolesti i infekcija koje se mogu prenijeti sa životinja na ljude. 

"Svi u operacijskoj dvorani doživjeli su šok života nakon što je kirurg uzeo pincetu kako bi izvadio tu abnormalnost iz mozga. A ispalo je da je abnormalnost migoljeći, osam centimetara dug, svjetlocrveni crv", ispričala je Sanjaya Senanayake, infektologinja u bolnici u Canberri. "Na stranu što je to odvratno, riječ je o novoj infekciji koja nikad dosad nije bila dokumentirana", dodala je. 

Ophidascaris robertsi, kako se zove na latinskom, čest je kod vrste pitona koja živi diljem Australije. Znanstvenici vjeruju kako je žena crva pokupila dok je brala travu blizu jezera kraj kojeg živi. Parazitolog Mehrab Hossain u znanstvenom časopisu napisao je kako je žena postala "slučajan domaćin" nakon uporabe trava, kontaminirane pitonovim izmetom i jajašcima.

Pacijentica je u bolnicu primljena krajem siječnja 2021. Ultrazvuk je otkrio atipičnu leziju na frontalnom režnju mozga. No pravi uzrok stanja u kojem se nalazila ukazao tek u lipnju 2022. Žena se oporavlja dobro.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok