• Short title article: Istraživanje

Dok bi 65% njih bilo sretno da se njihova djeca vrate k njima ako je potrebno, 45% je reklo da se njihov odnos s djetetom poboljšao otkad su otišli.

Studija koja je obuhvatila 2000 mama i tata čija su djeca napustila dom otkrila je da bi željeli da im djeca u prosjeku ne žive dalje od 22 kilometra. Ali 90% njih je željelo podržati san svog djeteta i dopustiti mu vlastitu avanturu. Kao rezultat toga, 53% je bilo s njima na dan useljenja, a 15% je ostalo u hotelu kako bi bili sigurni da su se smjestili. Za 14% njih ovaj je boravak na kraju trajao čak tjedan dana kako bi bili sigurni da je njihovo dijete dobro, piše Mirror. 

"Može biti teško kada vam djeca napuste dom. Na primjer, voziti ih prvi put na fakultet posljednja je velika stvar koju roditelji moraju učiniti za njih prije nego što postanu odrasli. Roditeljima takva odvojenost od djece može zaista teško pasti", rekla je savjetnica Tracey Lea Sayer.

Studija je također otkrila da je 36% nastavilo preuređivati ​​sobu svog djeteta nakon što su otišli iz doma. Ali 28% njih jednostavno je dotjeralo sobu, učinivši je udobnijom, za vrijeme njihova djeca dođu u posjet. Također se pokazalo da je malo veća vjerojatnost da će se djeca iseliti i ostati blizu roditelja, nego da će se odseliti daleko (57% u usporedbi s 41%). A 29% roditelja izjavilo je da im djeca dolaze kući svaki tjedan. Većina djece odselila se zbog studija (32%), no 29% se preselilo s partnerom, a 10% se odselilo u vlastiti stan s prijateljem. Prenosi Večernji.hr.

Ali dok bi 65% bilo sretno da se njihova djeca vrate k njima ako je potrebno, 45% je reklo da se njihov odnos s djetetom poboljšao otkad su otišli. Međutim, djeca ne bi trebala očekivati ​​besplatan boravak- budući da bi 55% roditelja ispitanih putem OnePoll-a očekivalo nešto novca za stanarinu svaki mjesec. A iseljenje njihovog djeteta dovelo je do toga da 28% njih više putuje, 26% ima veći raspoloživi prihod i 23% više jedu vani. 

Savjeti stručnjakinje Tracey za roditelje čija djeca napuštaju dom: 1 Provodite kvalitetno vrijeme sa svojom drugom djecom, ako ju imate. 2. Stvorite novu rutinu: uspostavite novu dnevnu rutinu koja odgovara vašem novom rasporedu. Nemojte misliti da ćete ipak imati puno više slobodnog vremena. Vaš popis obaveza neće biti kraći. Studentski smještaj, financije i putovanja treba organizirati. 3. Usredotočite se na brigu o sebi: dajte sebi prednost već jednom. Vaše fizičko i emocionalno blagostanje je važno. Pokušajte vježbati, dobro jesti i osloboditi se stresa. 4. Povežite se s drugim roditeljima: Dijeljenje svojih iskustava može biti vrlo utješno. 5. Prihvatite tri faze: tugu, olakšanje i radost. Naravno da ćete biti tužni i tugovati kada vaše dijete ode od kuće, ali brzo ćete se naviknuti na to. Osjećaj olakšanja dolazi nakon što se djeca smjeste i steknu nove prijatelje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok