• Short title article: Evo o čemu se radi

Diljem svijeta gotovo 2,8 milijardi ljudi koristi WhatsApp za komunikaciju sa svojim članovima obitelji i prijateljima.

Velik broj njih ne želi izgubiti svoje chatove i redovito stvara sigurnosne kopije koje pohranjuje na svoj Googleov račun.

Naime, 2018. su WhatsApp i Google dogovorili da se te sigurnosne kopije neće računati u ukupnu kvotu koju Googleovi korisnici imaju za pohranu svojih podataka u Googleovom oblaku. Za većinu korisnika to iznosi ne malih 15 GB, što je puno više nego što nude neki drugi pružatelji.

No, kako su objavili iz Googlea, stvari će se značajno promijeniti. Korisnicima Androida koji koriste ovu opciju, od početka sljedeće godine sigurnosna kopija WhatsApp chatova brojat će se u ukupni prostor za pohranu. Kako pojašnjavaju, prvi će na udaru biti korisnici WhatsApp Beta (od prosinca 2023.), dok će svi ostali korisnici morati biti spremni na to od početka 2024. godine, javlja Zimo.

“Stvaranje sigurnosne kopije WhatsAppa na Androidu i dalje će nastaviti funkcionirati, sve dok imate dovoljno prostora za pohranu na svom Google računu. Kad ga popunite, morat ćete ukloniti nešto kako biste oslobodili novi prostor za stvaranje novih sigurnosnih kopija”, stoji u službenoj objavi iz Googlea.

Za korisnike koji su “kratki” s prostorom, iz Googlea savjetuju da koriste alate za upravljanje pohranom kako bi uklonili velike dokumente ili fotografije.

Također, dodaju iz Googlea, korisnici mogu direktno u WhatsAppu izbrisati dokumente (fotografije i videa) koje ne žele sačuvati i tako smanjiti količinu podataka koje pohranjuju. Ako se pak ne žele odreći ničega, uvijek im ostaje opcija da dokupe dodatni prostor za pohranu na Googleu.

Treba istaknuti kako se ova promjena neće odnositi na korisnike koji imaju pretplatu na Google Workspace preko škole ili tvrtke.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok