• Short title article: Pet razloga

Hodanje je jedna od aktivnosti koja ne zahtijeva previše truda, a vrlo je korisna za fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Svakodnevna šetnja od tek desetak minuta smanjuje rizik od nastanka brojnih bolesti, povećava energiju, smanjuje razinu stresa te povećava kreativnost.

Ako želite izgubiti na težini, razgibati se ili jednostavno ‘razbistriti’ um bez da morate ići u teretanu ili raditi vježbe visokog intenziteta, hodanje je idealna tjelovježba za vas.

Naime, hodanje je često zanemaren oblik tjelovježbe jer tijekom svojih svakodnevnih aktivnosti već napravimo određen broj koraka, a zapravo je iznimno korisno.

Naime, brojna su istraživanja pokazala da je svakodnevna šetnja umjerenog intenziteta od tek desetak minuta iznimno korisna za nas.

Zašto je hodanje dobro?

Ako vas zanima zašto je još hodanje dobro, nastavite čitati.

1. Poboljšava zdravlje srca

Jedan od najboljih načina za poboljšanje zdravlja srca je snižavanje krvnog tlaka, a to se, između ostalog, može postići i hodanjem. Brojna istraživanja pokazala su da, one osobe koje svakodnevno naprave barem nekoliko tisuća koraka, imaju 30 posto manje šanse za srčani ili moždani udar.

Također, dokazano je da, svakih dodatnih 500 koraka na dan, smanjuje rizik od zatajenja srca te srčanog i moždanog udara za 14 posto.

2. Smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Svakodnevno hodanje vrlo učinkovito smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, apneje u snu, depresivnih poremećaja, pretilosti i slično.

Jedno istraživanje pokazalo je da čak i šetnja od nekoliko minuta nakon obroka može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i smanjenju rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

No, kako bi se postigao što bolji učinak u smanjenju rizika od pojave kroničnih bolesti, važno je hodati što više, odnosno barem dva sata na tjedan.

Ovo vrijeme možete iskoristiti za slušanje knjiga ili podcasta.

3. Jača imunitet

Hodanje je jedna od vježbi umjerenog intenziteta koja je iznimno korisna za jačanje imuniteta. Naime, hodanje povećava broj imunoloških stanica koje potom naše tijelo brane od virusa, bakterija i drugih patogena te tako sprječava da se ozbiljnije razbolimo.

Također, one osobe koje redovito hodaju, ali se ponekad razbole, kraće su bolesne te se puno lakše oporavljaju.

4. Povećava razinu energije

Hodanje povećava protok kisika kroz tijelo i ubrzava cirkulaciju što nas odmah razbuđuje. Također, hodanje povećava i razinu adrenalina i norepinefrina, što su hormoni koji su zaduženi za povećanje razine energije.

5. Poboljšava mentalno zdravlje i smanjuje stres

Hodanje potiče tijelo da luči hormone zbog kojih ćete se osjećati dobro pa će se, samim time, u vašem tijelu smanjiti razina stresa i negativnih emocija.

Također, dok hodate (osobito ako hodate brže), fokusirat ćete se na samu aktivnost ili na trenutnu okolinu i barem ćete nakratko ‘skrenuti’ misli s onoga što vas muči.

Osim što je dobro za mentalno zdravlje, hodanje potiče i kreativnost. Razlog tomu je pojačana cirkulacija koja do mozga dovodi više kisika te lučenje hormona zbog kojih ujedno imate više energije i osjećate se ‘budnijima’.

Zaključak

Hodanje je aktivnost umjerenog intenziteta i već desetak minuta svakodnevne šetnje iznimno pozitivno utječe na zdravlje. Hodanje ima najveći utjecaj na zdravlje srca, smanjenje rizika od kroničnih bolesti, jača imunitet te pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok