• Short title article: Dugogodišnja rasprava

Rasprava o zdravstvenim prednostima smeđih naspram bijelih jaja traje godinama.

Ovo može biti iznenađenje, ali jedina stvarna razlika između smeđih i bijelih jaja je upravo to – boja. “Razlika između smeđih jaja i bijelih jaja je jednostavno boja ljuske jajeta”, kaže registrirana dijetetičarka Crystal Scott. 

Smeđa jaja nesu pasmine kokoši s crvenim ili smeđim perjem, dok bijela jaja nesu pasmine kokoši s bijelim perjem, objašnjava Scott. “Pasmina kokoši određuje boju ljuske jajeta“, dodaje ona. Dakle, sve se svodi na vrstu kokoši i njezinu genetiku, piše Times of India. Prenosi Večernji.hr.

Boja jaja koje kokoši mogu snijeti varira od bijele do smeđe do šarene, a neke snesu i druge divlje boje poput blijedoplave ili svijetloplavkastozelene.

Pogled na ušne školjke kokoši također će vam dati naznaku  koje će boje jaja snijeti. Pilići sa svijetlim ušnim školjkama obično nesu bijela jaja, dok kokoši s tamnijim ušnim školjkama obično nesu smeđa jaja.

Dakle, vrsta kokoši određuje boju ljuske jajeta, a ne hranjivost jajeta. Bez obzira na boju ljuske, sva su jaja solidan izvor proteina, selena, vitamina A i vitamina B, kao i kolina koji podržava mozak. 

U konačnici, izbor između smeđih i bijelih jaja svodi se na osobne preferencije, dostupnost, a ponekad i na kulturološke utjecaje. Obje vrste nude slične prehrambene prednosti i mogu biti dio zdrave prehrane. Bilo da su smeđa ili bijela, odabir jaja označenih kao “organska”, “uzgojena u slobodnom uzgoju” ili “uzgojena na pašnjacim” osigurava bolje životne uvjete za kokoši i potencijalno veći sadržaj omega-3 zbog njihove prehrane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok