Ovogodišnje, osmo po redu, okupljanje domaćih i iseljenih Mišana podrijetlom iz istoimenog i prostorno najvećeg buškoblatskog sela smještenoga na sjevernoj strani Buškog jezera, završilo je u subotu svečanom svetom misom na čuvenom izvoru Svekar vode te kasnijim odigravanjem polufinalnih i finalnih utakmica tradicionalnog Turnira prezimena i zaselaka sela Miši.

Zadnji dan sedmodnevnoga okupljanja i druženja Mišana, od kojih se većina odselila u Njemačku, Austriju, Švicarsku, ali i hrvatske gradove poput Zagreba, Splita, Trogira, Osijeka, Đakova…, započeo je tradicionalnom popodnevnom svetom misom koju je služio kapelan župe Podhum fra Ivan Pilić. Zbog velike vrućine te nekoliko svadbi koje su se te večeri održavale, svetoj misi na izvoru Svekar voda, koju krasi brončani kip sv. Ive Krstitelja, nazočilo je tek dvjestotinjak vjernika, među kojima je bila i najstarija Mišanka 97-godišnja Mila Pavlinović. Piše Večernji list BiH.

Završnicu pratilo 400 gledatelja

Nešto više ljudi, njih oko četiri stotine, okupilo se predvečer, kad je započelo odigravanje polufinalnih utakmica Turnira prezimena i zaselaka sela Miši te usporedno igranoga Županijskog malonogometnoga turnira “Svekar voda”.

Tijekom završnog dana turnira, Ekološka udruga “Svekar voda” organizirala je i ove godine besplatno dijeljenje graha za sve posjetitelje, dok je prihod od prodaje ostalih jela i pića namijenjen liječenju njihova sumještanina, u prometnoj nesreći prije nekoliko godina stradalog Joze Klišanina.

U polufinalnim utakmicama Turnira prezimena i zaselaka, Pavlinovići-Hajduk zgoditkom u zadnjoj minuti pobijedili su momčad Puđa 1:0, dok je u drugoj polufinalnoj utakmici druga momčad Pavlinovića pobijedila momčad donjih i gornjih Miloloža 3:2. U finalnoj utakmici punoj preokreta Pavlinovići-Hajduk pobijedili su momčad svojih prezimenjaka Pavlinovića (iz gornjih i srednjih Miša) tek nakon udaraca s bijele točke.

Dodjela nagrada

Bila je to prva pobjeda Pavlinovića-Hajduk otkad se održava taj tradicionalni turnir koji okuplja Mišane sa svih strana svijeta.

Pobjedničke pehare najboljim momčadima i pojedincima uručio je Jozo Klišanin koji se oporavlja od ozljede u prometnoj nesreći od prije dvije godine. Uz pobjedničku momčad Pavlinovići-Hajduk, pehar za najboljeg vratara osvojio je Josip Pavlinović, dok je najbolji strijelac bio Niko Klišanin. Pobjednički pehar usporedno igranoga Županijskog turnira, na kojem je nastupilo 12 ekipa, osvojila je momčad KB Goge koja je u finalu rezultatom 7:3 bila bolja od momčadi Rustikana-Mandek. Organizator tradicionalnog okupljanja Mišana Ekološka udruga “Svekar voda” javno je zahvalila svim sponzorima turnira, a posebice Vojsci Federacije, čiji kuhari su u vojnim kotlovima kuhali grah, Mljekari Puđa iz Miša, gradskom Komunalnom poduzeću Livno te tvrtkama Dade Romića i Perice Sužnja koje su ustupili stolove i šatore za održavanje turnira.

Fotogaleriju s turnira možete pogledati na stranicama sela Miši.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok