Ante Čačić uspio je ponoviti "podvige" Igora Štimca i Nike Kovača: sjajne igrače ne posložiti u barem dobru momčad i kompromitirati već riješeni odlazak Hrvatske na veliko natjecanje.

Ako ne uspije pobijediti Finsku na Rujevici 6. listopada, HNS mu neće dati još jednu priliku u zadnjem kolu kod Ukrajine, u izravnom dvoboju za SP. Čačića onda čeka ista sudbina kao i njegove prethodnike na vrteški Mamićevih lutki na koncu koje glume izbornike. Piše Index.hr.

Dobit će otkaz i nasljednika koji će do kraja (dodatnih?) kvalifikacija pokušati ispraviti sve ono što je prethodnik pokvario.

Drugim riječima, Čačić će u slučaju da ne pobijedi Finsku, otići isto onako kao što je došao kada je Kovač morao otići poslije poraza kod Norveške u kvalifikacijama za EP, u rujnu 2015. 

Naravno, Kovač je na jednak način postao izbornik u listopadu 2013. Tada su se Mamić i Šuker riješili Štimca koji je u četiri zadnje utakmice kvalifikacija za SP uspio uzeti tek bod. Pa je u play-offu protiv Islanda reprezentaciju spašavao Kovač.

Njemu pak nije bilo spasa ni dvije godine kasnije, a na tom kolu (ne)sreće sprema se nova zamjena. 

Čačić u kvalifikacijama za SP dokazuje ono što je odavno poznato; da mu je ključna referenca lojalnost Mamiću, a ne trenerska kvaliteta. Izgubio je na gostovanjima kod dvaju rivala za odlazak u Rusiju (Island, Turska), a ako ne pobijedi Finsku, neće dočekati treće i presudno gostovanje kod Ukrajine.

"Izbornik" je toga svjestan posebno nakon "roštiljanja" koje je doživio na sjednici Izvršnog odbora HNS-a. U Mamićevu i Šukerovu savezu zabrinuti su da Hrvatska ne ode na SP jer to bi značilo porazan pad financijske situacije saveza i kraj raskošnog života na račun reprezentacije.

Čačićev pad je izvjestan, samo je pitanje hoće li se dogoditi nakon Finske ili poslije utakmice s Ukrajinom. Navodi Index.hr.

Izgledan nasljednik bit će mu Zlatko Dalić (50), bivši nogometaš Hajduka, Veleža i Varteksa koji je trener od 2005. Prvo je vodio Varteks, zatim bio pomoćnik izbornicima U-21 reprezentacije Hrvatske, pa trenirao Rijeku, Dinamo iz Tirane i Slaven Belupo.

Posljednjih sedam godina kupi "petro-dolare" u zemljama Arapskog zaljeva. Četiri je proveo u Saudijskoj Arabiji kao trener Al-Faisalyja i Al-Hilala, a od 2014. do početka ove godine bio je trener Al Aina.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima ostvario je najveće uspjehe. Osvojio je Predsjednički kup i Ligu Arapskog zaljeva, a prošle godine došao je do finala azijske Lige prvaka, gdje je u dvije utakmice izgubio ukupno 2:3 od korejskog Jeonbuk Hyundai Motorsa.

Zanimljivo je to da je Dalića koji se sprema preuzeti reprezentaciju saveza Zdravka Mamića, na klupi Al Aina zamijenio Zoran Mamić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok