Zlatko Dalić (50) u ponedjeljak će gotovo sigurno biti potvrđen za novog hrvatskog izbornika, a već sljedećeg dana saznat će protivnika u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Potencijalni protivnici su Sjeverna Irska, Grčka, Irska i Švedska.

"Ne bih govorio o tome koga bih želio u ždrijebu, jer ako će nam svi igrači biti zdravi, onda se ne moramo bojati nikoga. Svi oni igrat će koliko im mi dopustimo. Grčka se ovdje čini kao momčad u najslabijoj formi, ali oni su jako nezgodni, jedna čvrsta ekipa. Irska također, strašno jaka u skoku, tako da ne bih ništa prognozirao", rekao je Dalić u razgovoru na HNTV-u. Prenosi Index.hr.

Malo koji hrvatski izbornik je nastupao tako samouvjereno i s toliko samopouzdanja kao Dalić, a priče o tome kako je došao na klupu odmah je srezao.

"To više neću komentirati. Mi se u ovoj zemlji stalno dijelimo, stalno prebrajamo tko je čiji. Moram reći tko sam ja, da ljudi znaju. Preuzeo sam veliki rizik odlaskom u Saudijsku Arabiju. No, želio sam probati i vidjeti što mogu. Dvije godine sam radio u pustinji, nitko nije znao za mene i nitko živ nije pitao za mene. Došao sam u jedan mali klub i kraj Erica Geretsa i Waltera Zenge bio proglašen najboljim trenerom u zemlji. Onda sam otišao u Al-Hilal, najveći azijski klub i postao glavni trener. Uzeo sam kup, imam iza sebe 40 utakmica azijske lige prvaka. Kakva god da je, to je ipak liga prvaka. Jedini sam trener u Azijikoji je četiri godine prolazio skupinu, igrao sam polufinala i finala i svašta sam prošao. Kad sam izgubio finale shvatio sam da mi treba odmor, ali ponosan sam na sebe jer sam ja otvorio vrata hrvatskim trenerima u Aziji. Zbog mene se tamo sad hrani 30 obitelji", u jednom dahu rekao je Dalić.

Prema nekim najavama HNS će mu ponuditi ugovor do 2020. godine.

"Meni ugovor ništa ne znači, samo me zanima Svjetsko prvenstvo s Rusijom. To sam sanjao. Lako ćemo se dogovoriti oko ugovora, ali ja se ovim poslom namjeravam baviti još par godina. Biti trener je jako stresno, to je loše po organizam. Pa u ova dva dana do Ukrajine stres je bio neizdrživ. Ja sam jako čvrst i ne bojim se ničega, ali želim uživati u životu sa svojom obitelji. Evo, mogao sam sad biti na plaži negdje u Aziji, ali sam odmah prihvatio poziv u reprezentaciju. Ja ne postavljam nikakve uvjete", rekao je. Prenosi Index.hr.

Iako igra u Ukrajini nije bila spektakularna, Hrvatska je djelovala hrabro i čvrsto te je bez većih problema osigurala dodatne kvalifikacije. Dalić nije imao vremena za neke revolucionarne taktičke poteze i nije mu preostalo ništa drugo, kaže, nego razgovori s igračima.

"Dogovorili smo se da ćemo prvo poluvrijeme odigrati defenzivnije, jer su oni igrali pred 70.000 svojih navijača, veliki je to elan. Pojačali smo bokove s defenzivnijim igračima, da uštopamo Jarmolenka i Konopljanku. Bilo je i sreće. Modrića sam gurnuo više prema naprijed, jer lako je njemu u Realu igrati defenzivnije kad ispred sebe ima Ronalda, Benzemu i Balea. Dali smo mu istureniju poziciju i time smo iznenadili Ukrajince. U drugom poluvremenu smo se otvorili i, eto, dobili", kaže izbornik.

Hrvatska je, izuzmemo li utakmice protiv Kosova, u skupini zabila osam golova u osam utakmica. Uz Irsku, najmanje od svih drugoplasiranih reprezentacija.

"Moja filozofija je uvijek napadački nogomet, želim da tako igramo. Da moja ekipa ima loptu, da je čuva i da se puno ne umara. Jer, kad nemaš loptu, jako puno se trošiš. Nisam rob pozicija, ali želim da moja momčad uvijek drži formaciju. Pozicije se mogu mijenjati. U Kijevu smo rotirali Mandžu i Kramarića na boku i u špici napada, ali ideja je da Kramarić završava utakmicu u špici jer tako igra u Hoffenheimu. Maksimalno jedan igrač može biti izvan sistema, dva ili tri - to je već problem. Svi naši igrači igraju u vrhunskim klubovima, gdje je sve posloženo i točno znaju svoje zadatke. Tako mora biti i u reprezentaciji", bocnuo je Dalić bivšeg izbornika.

"Hvala mu na selekciji igrača, moje zasluge tu nisu prevelike. Ja sam bio samo jedan mali kotačić. Volio bih da zaboravimo sve loše što se događa u i oko nogometa i da se veselimo. Nogomet spaja ovaj narod, nogomet je nama jako važan, reprezentacija je svetinja i želim da odemo na SP. Pustimo sad sve negativno, nek se to rješava, ali izvan stadiona i travnjaka", zaključio je Dalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok