Robert Prosinečki je novi izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvšnog odbora Nogometnog saveza BiH. Prosinečki će na izborničkoj klupi naslijediti Mehmeda Baždarevića koji je zmajeve vodio od prosinca 2014. do listopada 2017. godine.

Popularni Žuti je jedan od najboljih nogometaša s prostora bivše Jugoslavije svih vremena, a u bogatoj igračkoj karijeri nosio je, između ostalih, dresove Real Madrida i Barcelone, a s Crvenom zvezdom je 1991. godine postao prvak Europe. Nakon završetka igračke karijere 2006. godine je postao pomoćni trener u stručnom stožeru nogometne reprezentacije Hrvatske, a asistirao je Slavenu Biliću sve do 2010. godine kada preuzima Crvenu zvezdu. Nakon Zvezde trenirao je turski Kayserispor, a također je bio i izbornik reprezentacije Azerbajdžana. Navodi Večernji list.

-Presretan sam, BiH ima fenomenalne igrače i ogroman potencijal, a to je za svakog trenera velika stvar. Mogu obećati da ću dati sve od sebe kako bi otišli na Euro, kazao je Prosinečki, koji nije imao naklonost većine bh. medija i bh. struke uoči izbora.

-To je normalno, nije me to iznenadilo, jer svako ima svoje mišljenje i viđenje. Ponavljam, ja ću raditi najbolje što mogu i vjerujem da ću biti uspješan na klupi BiH, poručio je Prosinečki.

Pomoćnici će mu biti Kenan Hasagić i Elvir Rahimić, te dvojac na kojem je Žuti inzistirao, Gordan Ciprić i Dragan Spasić.

-Odluka Izvršnog odbora bila je jednoglasna. Nijanse su odlučivale, Osim je imao prednost kada je u pitanju domaći nogomet, a Prosinečki je radio u više država. Amaru je manjkavost što nema mnogo međunarodnog iskustva i to je presudilo. Robert je radio i u klubovima i u reprezentacijama. Veliko je nogometno ime, a ima i trenerske uspjehe, objasnio je dopredsjednik Nogometnog saveza BiH Milorad Sofrenić.

Prosinečki će prvi test na klupi BiH imati već krajem ovoga mjeseca, s obzirom na to da reprezentacija BiH 28. siječnja gostuje selekciji SAD u Los Angelesu, a tri dana kasnije igra prijateljski meč s Meksikom u San Antoniu. Njegov protukandidat za izbornika je bio Amar Osim, a s obojicom je stručno povjerenstvo krajem prošle godine obavilo konkretne razgovore i zaključke prenijela članovima IO.

Neslužbeno, novi izbornik će mjesečno zarađivati oko 15.000 eura, dok će u slučaju plasmana na Europsko prvenstvo biti nagrađen sa oko 300.000 do 400.000 eura.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok