U subotu će biti točno pet godina otkako je najuspješniji vozač u povijesti formule 1 Nijemac Michael Schumacher teško stradao na skijanju u francuskim Alpama, a njegovo zdravstveno stanje i dalje je skriveno od javnosti.

Sedmerostruki svjetski prvak je stradao 29. prosinca 2013. na skijanju u francuskim Alpama udarivši glavom o stijenu. Premda je nosio skijašku kacigu, doživio je teške ozljede glave.

Prebačen je u bolnicu u Grenobleu gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu. Pet mjeseci kasnije prebačen je s odjela intenzivne skrbi na rehabilitacijski odjel, a u lipnju 2014. je iz Grenoblea premješten u Sveučilišnu bolnicu u Lausanni. U rujnu iste godine stigao je u svoj dom u švicarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera.

Od tada mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, no obitelj o svemu šuti. Schumacherova zdravstvena situacija tako je postala jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

Dio medija navodi kako Schumacher bespomoćno leži u bolničkom krevetu, dok drugi tvrde kako samostalno hoda po kući i da se oporavak dobro odvija. Također postoje i špekulacije o tome koliko košta njegova medicinska skrb, pa se tako spominje i brojka od 55 tisuća eura mjesečno.

Jedna od osoba koja se brine da Schumacherovo stanje ostaje tajnom je menadžerica Sabine Kehm. Povremeno šalje izjave za tisak, koje su općenite naravi i govore o tome da njegova obitelj pokušava učiniti sve najbolje kako bi se Schumacher oporavio.

- Razumijem da ljude zanima Schumacherovo zdravstveno stanje. Međutim, njegova obitelji želi zadržati svoju privatnost - poručila je Kehm.

Među onima koji znaju kako je njegovo stanje, zasigurno je i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Jean Todt. Međutim, bivši Ferrarijev šef i veliki Schumacherov prijatelj također o svemu šuti. Todt je u svom posljednjem razgovoru za medije govorio o formuli 1, ali nije želio otkriti detalje o Schumacheru. Schumacher je tijekom karijere osvojio rekordnih sedam naslova svjetskog prvaka i rekordnu 91 pobjedu. Prva dva naslova prvaka osvojio je u Benettonu (1994, 1995), a od 2000. pa do kraja 2004.

Schumacher je osvojio 5 naslova u nizu u bolidu Ferrarija. Nastupio je na 308 Grand Prix utrka, a 155 puta se uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Schumacher će 3. siječnja proslaviti 50. rođendan. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok