Europski sud za ljudska prava odbio je raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši nogometni reprezentativac Josip Šimunić. Bivši je nogometaš tužio Hrvatsku Sudu u Strasbourgu zbog pravomoćne presude kojom ga je Visoki prekršajni sud u prosincu 2016. godine kaznio s 25.000 kuna zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” na stadionu poslije svršetka nogometne utakmice Hrvatske i Islanda.

- Kao poznati nogometaš i idol mnogim navijačima Šimunić je morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati - stoji, uz ostalo, u presudi Suda u Strasbourgu koji izražava i zadovoljstvo visinom kazne od 25.000 kuna koju je Visoki prekršajni sud odredio.

Podsjetimo, Šimunić je nakon te utakmice, održane u studenome 2013., pozdrav “Za dom” uzviknuo tri puta uz podignutu ruku, a publika mu je tri puta uzvratila “Spremni”.

U pravomoćnoj presudi Visokoga prekršajnog suda, koju potpisuje sutkinja Branka Žigante Živković, a koju je Šimunić neuspješno pokušao osporiti pred Europskim sudom za ljudska prava, navodi se da taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav u vrijeme totalitarnog režima NDH i kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.

Šimunić je u tužbi upućenoj Sudu u Strasbourgu tvrdio da mu je tom presudom povrijeđeno pravo na pravično suđenje, točnije članka 7. Konvencije o ljudskim pravima, prema kojemu ne može biti sankcionirano ono što nije izričito zakonom zabranjeno.

Šimunić je u svojoj tužbi, naime, obrazložio da pozdrav “Za dom spremni” nije izrijekom zabranjen ni u jednom hrvatskom zakonu, da mu je povrijeđeno i pravo na slobodu izražavanja te da ga je Hrvatska diskriminirala jer pred hrvatskim sudovima mnogi drugi, za razliku od njega, za isti pozdrav nisu kažnjeni.

Odbijajući Šimunićevu tužbu, Sud za ljuska prava je istaknuo kako nije u nadležnosti toga suda da analizira način na koji domaći sudovi provode zakone i domaću sudsku praksu. Šimunić se, stoji u odluci Suda u Strasbourgu, pred domaćim pravosuđem nije žalio na činjenicu da izvikivanje ustaškog pozdrava nije kriminalizirano po hrvatskim zakonima.

Kako se na tu okolnost nije žalio hrvatskom pravosuđu, na nju se, prema pravilima Europskog suda za ljudska prava, ne može žaliti ni Sudu u Strasbourgu. Općinski prekršajni sud u Zagrebu Šimuniću je prvotno izrekao kaznu od 5000 kuna, ali je sudsko vijeće Visokoga prekršajnog suda pod predsjedanjem sutkinje Branke Žigante Živković tu kaznu pooštrilo na 25.000 kuna. Šimunić je osuđen temeljem Zakona o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima. (Jutarnji.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok