Priča o Leicester City – u i njihovom putu do titule prvaka Engleske Premijer lige je jedna od modernih bajki fudbala. Od Championshipa pa sve do prvaka Engleske stigli su za samo dvije sezone, te su dokazali koliko se trud rad isplati i koliko je timski rad potreban za postizanje uspjeha.

Naime u 2013/14 sezoni Leicester je igrao u Championshipu i bez obzira optimizma koji su pokazivali da se što prije moguće vrate u elitni rang Engleskog nogometa mnogo navijača nije bilo optimistično koliko dugo mogu ostati u samom vrhu. Mnogi igrači za koje niko nije čuo, kao i dosta igrača koji su dostigli polovinu 30 – ih nisu davale navijačima i kritičarima mnogo optimizma.

Ipak vijest da je Claudio Ranieri došao na klupu Leicestera je dala navijačima barem malo optimizma. Leicester je uspio da se plasira ponovno u Englesku Premier ligu, te su kladionice Leicester smatrale sigurnim kandidatom za relegaciju. Upravo zbog toga Leicester je imao šansu da osvoji ligu koja je iznosila 5. 000 – 1 što je svima izgledalo da je nemoguće. Ipak par navijača je odlučilo da rizikuje i uplati barem jednu ili pet funti na svoj omiljeni klub.

Upravo sada dolazimo do Leigh Herberta, čovjeka koji je uplatio 5 funti i kladio se da će njegov tim osvojiti Premier ligu. Svi koji barem malo prate sport znaju da je Leigh osvojio opkladu i podigao veliku količinu novca. Točnije za pet funti uloženih osvojio je 20. 000 funti dobitka.

Kroz cijelu sezonu Leight je imao priliku da povuče opkladu i podigne oko 10. 000 funti, ali nije dopustio da nada koju polaže u svoj tim nestane te je opklada kroz cijelu sezonu ostala netaknuta. Mediji širom Engleske su tražile od Herberta izjave i pisali su priče o ovom fenomenu. Mnoge top kladionice nisu se nadale da će neko biti dovoljno hrabar da ostane pri svojoj orginalnoj opkladi, te se dobitak iz utakmice u utakmicu povećavao.

Herber je slavno izjavio „Nisam nešto ljubitelj kocke ili kladionica, ali kada sam bio na odmoru sa svojom zaručnicom, pročitao sam vijesti da je Claudio Ranieri potpisao kao trener i to mi je dalo nadu. Pogledao sam kvote koje daju kladionice, te sam u pripitom stanju odlučio da stavim jednu funtu na opkladu da će Leicester osvojiti ligu. Kada sam se probudio naredno jutro i malo bolje razmislio o svemu povukao sam novac i povećao ulog na pet funti. Ostalo je kako kažu povijest“.

Razlog zašto je Herbertova priča posebna je u tome da on nije posustao, mnogi navijači su se također kladili, ali oni su povukli svoj novac kada je dobitak dostigao 2. 500, 5. 000 ili maksimalnih 7. 500. Tweet koji je objavio Herbert u travnju, glasi „Mnogi me prijatelji pitaju zašto ne povučem novac kada imam skoro 15. 000 funti dobitka, a ja im govorim zašto sada povući kada za mjesec dana Leicester osvojiti ligu“.

Vardy, Mahrez, Kante i ekipa nisu razočarali Herberta i ostale navijače Leicester City – a bili su odvažni hrabri i nisu dopustili da ih pritisak pobijedi. Bili su pravi tim, iako je „velika šestorka imala budžet i bolje uslove za uspjeh Leicester je pokazao da novac nije dovoljan i da se ne može sve kupiti novce.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok