Hrvatska nogometna javnost ponovno slavi svoje junake, najpopularniju, najznačajniju i globalno najprepoznatljiviju sportsku momčad svih vremena. Hrvatska će u Kataru, najmanjemu domaćinu svjetske smotre, sljedeće godine braniti srebro iz Rusije plasiravši se na Svjetsko prvenstvo četiri mjeseca prije napetih i stresnih ožujskih rokova, a hrvatski izbornik Zlatko Dalić ponovno će se na ždrijebu u Dohi susresti sa starim poznanicima iz Rusije, Southgateom, Deschampsom, Martinezom...

Ispisao povijest

Zlatko Dalić u nekoliko je navrata u protekle četiri godine ispisivao povijest hrvatskoga nogometa. Najprije je Hrvatsku iz praktički nemoguće situacije odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, potom je tamo doživio emotivnu katarzu s finalom, Modrićevom Zlatnom loptom, svojom kandidaturom za najboljega trenera svijeta, a kao vrh vrhova ruske epopeje dogodilo mu se pršteće euforično ljetno buđenje nacije zaluđene nogometom. Slike spektakularnoga dočeka vatrenih u Zagrebu, pred pola milijuna ljudi, obišle su svijet, a Hrvatska je, barem na mjesec dana, bila najsretnije mjesto na svijetu.

Piše: Tomislav Dasović | Večernji list

Dalić tu nije stao pa je u sljedeće tri godine još više obogatio svoj izbornički opus. Naime, taj je promućurni Livnjak upravo postao prvi izbornik koji je hrvatsku nogometnu reprezentaciju odveo na čak dva Svjetska prvenstva, odnosno na ukupno tri velika natjecanja: SP 2018., EP 2020., SP 2022.

U tim nepredvidivim kvalifikacijskim iskušenjima Dalić je s Hrvatskom u dva ciklusa osvojio prvo mjesto u skupini te izgubio samo dvije od 21 utakmice; od Mađarske u Budimpešti (1:2) i od Slovenije u Ljubljani (0:1). Zašto je Dalićev kvalifikacijski hod tako značajan i kolosalan i zašto ovom zgodom namjerno ignoriramo bodovni učinak Hrvatske u dva ciklusa Lige nacija? Zato što je to novoformirano europsko natjecanje Daliću savršeno dobro došlo da u sudarima s najjačim europskim selekcijama isproba nove trupe te ih bez traume gubitka velikoga turnira pripremi za uvijek sudbinski najvažnije, kvalifikacijsko natjecanje, od kojega hrvatski nogomet zapravo živi.

Tako je Dalić, svjesno žrtvujući bodove, ostvario uspjeh u dva svoja nauma: preživio je u Ligi nacija zadržavši Hrvatsku u elitnome rangu, a pritom izgradio, pripremio i očvrsnuo momčad za plasmane na velika natjecanja. Pogledajte samo ovaj podatak: Hrvatska je u tri godine, iz različitih razloga i situacija, ostala bez čak 14-orice srebrnih junaka iz Rusije; Subašića, Lovre i Nikole Kalinića, Jedvaja, Ćorluke, Vrsaljka, Pivarića, Strinića, Rakitića, Badelja, F. Bradarića, Rebića, Pjace i Mandžukića, odnosno ostala samo na njih devet: Livakoviću, Lovrenu, Vidi, Ćaleti-Caru, Perišiću, Modriću, Brozoviću, Kovačiću i Kramariću. I takav, nezabilježen odljev igrača u tako kratkom razdoblju, Dalić je s Hrvatskom prošao bezbolno.

Najprije jedne uspješne kvalifikacije, pa zatim osmina finala Eura, pa druge uspješne kvalifikacije. Samo od plasmana na velika natjecanja HNS je u Dalićevoj eri inkasirao 20-ak milijuna eura.

Uvijek imao podršku Modrića

A što je Dalić u međuvremenu iskemijao? Ako se dogodi da on nakon SP-a u Kataru poželi otići, svome nasljedniku ostavit će niz afirmiranih reprezentativaca provjerenih u najzahtjevnijim misijama: Livakovića, Ivušića, Grbića, Ćaletu-Cara, Barišića, Gvardiola, Juranovića, Sosu, Ivanušeca, Oršića, Petkovića, Pašalića, Livaju... To je gotovo kompletna nova reprezentacija za sljedeću eru, u kojoj će se još pridodati i Dalićevi debitanti Jakić, Stanišić i Sučić.

U moru Dalićevih poteza kojima si je izgradio status kultnoga izbornika jedan je bio osobito pronicljiv i imao je neizrecivo pozitivan učinak na reprezentaciju: izbornikova pupčana povezanost s kapetanom Lukom Modrićem. Ako je Dalić koji put i pomislio napustiti reprezentaciju, odnos s kapetanom otežavao bi mu uzmak. Ako je i Luka koji put bio na vagi oko ostanka u vatrenima, opet je ta kemija s izbornikom imala veliki utjecaj da se ne oprosti.

Lukavi Dalić od početka je svoga mandata našao oslonac i zaštitu u Modrićevu okrilju, znajući da će kapetanov autoritet biti grudobran za sve udare. A bilo ih je nekoliko, pa su tako Dalića neke moćne sile htjele smijeniti i već nakon atenskih 0:0, potom i nakon neuvjerljive američke miniturneje, o smjeni se šuškalo i nakon Lige nacija, a posljednji put i nakon Europskog prvenstva.

Istodobno, Modrićev stav bio je konzultiran i u najdelikatnijim Dalićevim izborničkim situacijama, kao što su bili incidenti Nikole Kalinića i Rebića. Luka, naravno, o konačnom raspletu nije odlučivao, ali ga se pitalo, slušalo i respektiralo. Jednoga dana, koji više nije tako daleko, Dalić i Modrić u suton će odjahati zajedno...

Zlatko Dalić nedvojbeno je hrvatski kralj kvalifikacija i najveći izbornik kojega smo ikada imali. Ali, izborniče, samo da se ne umislite: to ne znači da ste i trener svih trenera.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok