Svjetsko prvenstvo u nogometu za muškarce će prvi put u povijesti biti održano u zimskom periodu, između studenog i prosinca u Kataru, zemlji koju karakterizira ravan i suv pustinjski pejzaž. Dvadeset i drugo izdanje turnira, koje bi trebalo da počne 21. studenog i završi se finalnom utakmicom 18. prosinca, prekida svoju tradicionalnu ljetnju sezonu.

Ovo će ujedno biti prvo zimsko Svjetsko prvenstvo u nogometu na sjevernoj hemisferi. Katar je mala država na Bliskom istoku, što ga čini jednom od najmanjih suverenih država na svijetu. Obično se Svjetsko prvenstvo održava u ljeto, ali zbog ekstremne vrućine u to doba godine, pomjeren je na „zimski“ termin od studenog do prosinca, iako će temperature i dalje dostići oko 25C.

Sa vrhunskim imenima iz svijeta nogometa, savjetima i trikovima za vježbanje na terenu, predviđajući moguće zvijezde turnira i šansu za slavu, ovaj događaj Svjetskog prvenstva u nogometu obilježit će godinu 2022. Uz to, za ljubitelje sastavljanja listića, ponuda klađenja je usavršena te više informacija ovdje saznajte.

Svjetsko prvenstvo je skoro pred nama

Sa vrlo malo interkontinentalnog profesionalnog nogometa tokom poslednje 2,5 godine zbog ograničenja COVID-a, Svjetsko prvenstvno će biti dobrodošla promena za navijače širom svijeta. Svjetsko prvenstvo 2022. je konačno stiglo, a turnir u Kataru je prvi koji se održava u studenom i prosincu od prvog finala Svjetskog prvenstva 1930. godine.

Na 22. turniru FIFA Svjetskog prvenstva za muškarce boriće se 32 tima u grupnoj fazi nakon kvalifikacija u pet različitih regija – Azije, Afrike, Južne Amerike, Sjeverne Amerike/Centralne Amerike i Europe. Odatle, 16 će se plasirati u nokaut fazu.

Svjetsko prvenstvo privlači mnoge sjajne pojedince iz cijelog svijeta koji su sposobni da brzo utječu na ishod utakmice. Neki od najboljih igrača svijeta igraju na turniru, uključujući trio PSG-a: Lionela Mesija, Nejmara i Kilijana Mbapea, najboljeg strijelca Portugala svih vremena Kristijana Ronalda, kapitena Engleske Hari Kejna, Poljske i zvijezdu Barcelone Roberta Levandovskog, Zlatnu loptu 2018. pobjednik i vezista Real Madrida Luka Modrić i golman Čelsija i aktuelni šampion Afričkog Kupa nacija Eduard Mendi.

Turnir počinje grupnom fazom, preko osmine finala, četvrtfinala, polufinala i traje sve do finala 18. prosinca koji na stadionu Lusail Iconic.

Tko je favorit za pobjedu Svjetskog prvenstva 2022.

Na svakom Svjetskom prvenstvu postoji skup 'omiljenih' timova od kojih se očekuje da budu dobri na turniru. To su uglavnom timovi koji odišu ogromnom formom uoči FIFA Svjetskog prvenstva.

Prema najnovijim predviđanjima pobjednika Svjetskog prvenstva 2022, Brazil ima najveće šanse da osvoji Svjetsko prvenstvo u Kataru. Međutim, Brazil ima mješoviti rekord u odnosu na većinu europskih zemalja, pa se čini vjerovatno da će drugi europski tim odvesti kući Svjetsko prvenstvo. Mnogi bi voljeli da Argentina osvoji FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. zbog forme i dinamike igre. Brazil je drugi tim po izboru, dok Engleska zamenjuje Francusku kao treći favorit tim.

Argentina, Brazil, Engleska, Francuska i Portugal su razdvojene veoma malom razlikom što čini ovo jednim od najotvorenijih turnira Svjetskog kupa u posljednje vreme.

Brazil je bio prvi tim koji se kvalificirao za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. (naravno, poslije domaćina Katara). Nije nepoznato da su osvojili najveći broj trofeja na svjetskim prvenstvima u povijesti nogometa i nesumnjivo su sinonim za sam sport. Brazil ima jednu od najzvezdanijih nacionalnih reprezentacija širom svijeta i sa formom u kojoj se trenutno nalazi, Brazil će biti prava sila na predstojećem Svjetskom prvenstvu 2022.

Argentina je jedini tim koji je posljednjih godina uspio da pobijedi brazilsku reprezentaciju. Savladali su Selekao u finalu Kupa Svjetskog prvenstva 2021. na svom terenu i stvorili povijest osvajanjem prestižnog trofeja. Trenutni tim Argentine je vjerovatno najbolji koji je imao u periodu od skoro desetljeća, a sa timom u kojem se trenutno nalaze, ovo im je vjerovatno najbolji pogodak za osvajanje titule po treći put u povijesti.

Reprezentacija Španjolske će verovatno biti najmlađa na turniru po prosječnom uzrastu. Pod vodstvom svog novoimenovanog menadžera Luisa Enrikea, napravili su nezamisliva poboljšanja koja su dobro vidljiva u njihovim nedavnim nastupima na velikim turnirima, odnosno na Euro 2020. i Ligi nacija. Izgubili su od Italije u polufinalu Eura 2020 kroz penale i od Francuske u finalu Lige nacija. Oni će definitivno biti mnogo savršeniji tim do trenutka kada započnu svoju kampanju za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022.

U svim posljednjih nekoliko natjecanja na kojima je Engleska sudjelovala, uskraćena im je pobjeda u završnim fazama na najrazočaravajuće načine. Izgubili su od Hrvatske u polufinalu FIFA Svjetskog prvenstva 2018. i od Italije u finalu Eura 2020. uprkos zapanjujućem učinku na cijelom turniru. Imaju neophodnu snagu i igru potrebnu da izazovu trofej i slavu.

Teško je predvidjeti koja će se dva tima plasirati u finale i ko će biti pobjednik, jer jake ekipe zasigurno podjednako zaslužuju mesto. Imajući na umu samo nedavne forme, u favorite se ubrajaju Brazil, Belgija, Argentina, Francuska i Engleska te čine prvih pet na trenutnoj FIFA svjetskoj rang listi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok