U 87. godini života umro je bivši njemački kancelar Helmut Kohl, piše njemački Bild.

Kohl je umro u svojem domu u Ludwigshafenu. Konzervativac Kohl bio je kancelar od 1982. do 1998. godine i u Njemačkoj ga se smatra ocem ujedinjenja države, dok mnogi kod nas smatraju da je imao veliku ulogu u priznanju Hrvatske. Prenosi Večernji list.

Iznio je priznanje Hrvatske

– Njemački kancelar Helmut Kohl ili, kako su ga zvali "stari gospodin", iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima, uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera – kazao je Večernjem listu u lipnju 2015. godine bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić govoreći o sastanku u Luksemburgu koji se dogodio u noći sa 16. na 17. prosinca 1991.

Tada se među ministrima vanjskih poslova vodila teška rasprava treba li priznati Hrvatsku, a stav da Jugoslaviju treba očuvati imali su Britanci i Francuzi, dok je Kohl bio na drugoj strani, prema Granićevim riječima. Na sastanku je bio Hans Dietrich Genscher, ali je akcijom "upravljao" Kohl. Genscher na terenu, Kohl telefonom "navalili" su na francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa i britanskog premijera Johna Majora. – Kohl te noći nije spavao – kaže nam Mate Granić. – Prvo je slomio Francuze, a onda Britance. Svesrdno su pomagali Belgijanci i Danci, posebno Uffe Ellemann-Jensen. Detalje o toj noći ispričao mi je Hans Dietrich Genscher sedam godina kasnije, u pivnici Medvedgrad u Zagrebu – govori Granić. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u siječnju ove godine Kohlu je, među ostalim državnicima, dodijelila povelju zahvalnosti zbog zasluga u stvaranju i međunarodnom priznanju Hrvatske.

Njemačku je vodio punih 16 godina

Njemačku je vodio punih 16 godina, što ga kancelarom s najdužim stažem na tom mjestu, poslije Bismarcka. Imao je značajnu ulogu i u uvođenju zajedničke europske valute eura jer je skeptične Nijemce uspio nagovoriti da odustanu od njemačke marke. Godinama je bio lošem zdravstvenom stanju, a često ga se moglo vidjeti u kolicima. Reputacija mu je narušena financijskim skandalom u njegovom CDU-u koji je izašao na vidjelo nakon njegova mandata. Prije dvije godine Kohl je završio na odjelu intenzivne njege nakon operacije crijeva te je u bolnici u Heidelbergu tri tjedna ležao u kritičnom stanju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok