Požar koji je sinoć oko 20.30 buknuo na predjelu Vrulja, zapadno od Brela u makarskom primorju, pod nadzorom je gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume. Javlja HRT.

Odmah nakon dojave na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz makarskog primorja, a nedugo zatim pomoć su im pružili i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdati požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak, manji dio stanovnika Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina.

U požaru kod Brela, koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, osim dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.

Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koje planu iz izgorjelih stabala, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

Državna cesta D8, koja je od sinoć bila zatvorena za promet zbog požara i većeg broja vatrogasnih vozila pa je promet tekao zaobilaznim cestama iza Biokova i Mosora, od jutros u 5,30 otvorena je za sav promet.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok