Vlasti u Ohiu prekinule su u srijedu pogubljenje 69-godišnjeg ubojice jer medicinsko osoblje nije moglo naći venu u tog osuđenika koji boluje od raka i niza drugih bolesti, objavili su dužnosnici.

Alva Campbell, koji još ima plućnu bolest, astmu i srčane probleme, kreće se pomoću hodalice i koristi vrećicu za kolostomiju, poručio je preko svoj odvjetnika da je previše bolestan da bi primio smrtonosnu injekciju, no zahtjev da ga se smakne strijeljanjem mu je odbijen.

To je peto izvršenje smrtne kazne u Ohiu koje je pošlo krivo u posljednjih nekoliko godina i drugi put da je prekinuto kada je već počelo, izvijestila je Američka unija za građanske slobode.

Ta udruga, koja se protivi smrtnoj kazni, zatražila je trenutni moratorij na smaknuća u toj saveznoj državi.

"To nije pravda, to nije humano", rekao je Mike Brickner, politički direktor Unije. "Campbella su ubadali gotovo dva sata jer mu nisu mogli naći venu", dodao je.

Iz zatvorske uprave Ohia priopćili su da je guverner John Kasich odobrio privremeni prekid postupka.

"Pokušaji medicinskog tima da nađu venu bili su neuspješni", rekla je glasnogovornica uprave JoEllen Smith. "Datum novog izvršenja kazne bit će određen kasnije tijekom dana", dodala je.

Novinari koji su svjedočili tom događaju kažu da je mediciksni tim dvaput pokušao zabiti injekciju u svaku ruku i jednom u Campbellovu desnu nogu, prenio je list The Columbus Dispatch.

Vrhovni sud je u utorak odbacio posljednju žalbu Campbella na izvršenje smrtne kazne u zatvoru u Lucasville. David Stebbins, njegov odvjetnik, tvrdio je da je zbog Campbellova zdravstvenog stanja nemoguće naći venu pogodnu za davanje injekcije.

Republikanski guverner Kasich ranije je odbio molbu za pomilovanje tog višestrukog ubojice i pljačkaša.

Osim njega, još 22 zatvorenika čekaju izvršenje smrtne kazne u Ohiu do 2022. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok