Četiri godine jedinstvena je zatvorska kazna na koju je Vijeće velikogoričkog županijskog suda kojim je predsjedala sutkinja Nataša Brleković osudila Džemala Paloša (61) zbog usmrćenja Ante Škembera (29) te nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari.

Presuda je izrečena danas u 14 sati a riječ je o poznatom događaju od 16. travnja prošle godine na autobusnoj stanici u Oreškovićevoj ulici u Novom Zagrebu.

Paloš je bio putnik u ZET-ovu autobusu, kada je na stanici u autobus ušao Škember, odbijao platiti voznu kartu, te počeo vrijeđati vozača i putnike. Paloš je mirno reagirao i rekao mu da plati kartu kako bi vozač mogao nastaviti vožnju, s obzirom na to da je ugasio autobus, na što mu je Škember uzvratio riječima 'Stari, tebe nitko ništa nije pitao, odjebi, puši k...c!', javlja Jutarnji list.

Na vratima autobusa došlo je prvo do verbalnog, a potom i fizičkog sukoba Paloša i Škembera. Škember je prvi udario Paloša šakom u glavu, a onda je uslijedilo još udaraca te je Paloš pao. U jednom trenutku, kako bi odbio napad, Paloš je izvadio nož skakavac kojeg je imao kod sebe i ubo Škembera njime u trbuh, koji nije odmah pao, nego je napustio stanicu i kasnije je nađen bez svijesti nedaleko od mjesta događaja. Preminuo je iste večeri u 20.49 u zagrebačkom KBC-u.

Sutkinja Brleković smatra da je Paloš usmrtio Škembera prekoračivši nužnu obranu, ali da je bio jako razdražen Škemberovim napadom. Kao olakotnu okolnost uzela mu je to što je dosad nekažnjavan, što se pokajao za ono što je učinio i što je izrazio iskreno žaljenje obitelji, te što je hrvatski branitelj. Ali kao otegotno mu je uzeto što je Škembera ubo u trenutku kad je njegov napad već prestao. Županijski državni odvjetnik Dražen Diklić najavio je da će nakon što dobije pismeni otpravak presude uložiti žalbu na izrečenu kaznu.

Paloša su branili odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec, a Džemal Paloš pojavio se na objavi presude, a u kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19.4. do 26.7. prošle godine. (Jutarnji list)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok