Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o brexitu premijerke Therese May.

Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

- Smatram da je jedino rješenje za izlazak iz ove krize raspisivanje prijevremenih izbora – rekao je vođa britanskih laburista Jeremy Corbin, pozvavši kolege zastupnike da glasuju protiv usvajanja sporazuma, javlja Euractiv.hr

- Vaš govor gospodine Corbyn nalikuje vašem stavu o Brexitu; iscrpan je u kritici, ali mu nedostaje sadržaja - odgovorila je premijerka na kritike iz redova oporbe, pozvavši pritom ostale laburiste da se ogluše na upute stranačkog vodstva i glasuju za usvajanje sporazuma i 'bolju budućnost Britanije'.

Na dnevnom je redu prvo bilo planirano glasanje o četiri amandmana.

Prvi je prijedlog došao iz redova laburista, a predložili su ga Corbyn i Keir Starmer. Riječ je o mehanizmu kojim bi se spriječila mogućnost izlaska iz Europske unije bez dogovora s Bruxellesom. Drugi prijedlog, tzv. amandman K, predložili su zastupnici Škotske nacionalne stranke (SNP), nadajući se da će uspjeti odgoditi implementaciju Članka 50. kako bi se moglo pronaći kvalitetnije rješenje za izlazak iz Unije.

Zabrinuti zbog tzv. irskog zaštitnog mehanizma, torijevci vođeni Edwardom Leighom, predložili su amandmane B i R kojima se željelo ograničiti izuzimanje Sjeverne Irske, britanskog teritorija na irskom otoku, iz uvjeta koji će biti implementirani na ostatak države.

- Vlada trenutno nije u mogućnosti usvojiti predloženi amandman, ali smo spremni pronaći bolje i kreativnije rješenje u najkraćem mogućem roku - odgovorila je premijerka May na prijedlog zastupnika Leigha, pohvalivši pritom njegov angažman.

Konačno, posljednji je amandman predložio zastupnik iz redova torijevskih 'brexitovaca' John Baron, koji zahtjeva da London zadrži konačnu odluku o ukidanju irskog mehanizma.

Unatoč tome što je inicijalno bilo planirano da će se glasati o sva četiri amandmana, glasovalo se samo o onome kojega je predložio Baron. No, amandman je bio odlučno odbijen; protiv njegova usvajanja bilo je 600 zastupnika, dok je za njegovo usvajanje bilo njih 24.

S obzirom na to da je tijekom najturbulentnijih mjeseci moderne britanske politike došlo do oštrih i nepomirljivih podjela između parlamentaraca, još uvijek se ne nazire kraj drami koja vlada Ujedinjenim Kraljevstvom. Naime, već od sutra bi se moglo očekivati da će vođa laburista Jeremy Corbyn na dnevni red staviti pitanje povjerenja aktualnoj vladi. Theresi May bi se ponovno mogla 'zatresti fotelja', samo mjesec dana nakon što su joj stranački kolege dali svoje povjerenje.

Prema amandmanu kojeg su zastupnici parlamenta usvojili prošloga tjedna, britanska je vlada dužna u roku od tri dana ponuditi novi prijedlog kao 'plan B' koji bi imao veće šanse za usvajanje. Ukoliko to ne uspije pravovremeno učiniti, Donji dom britanskog parlamenta oformio bi poseban odbor koji bi preuzeo kontrolu nad Brexitom i predložio svoj prijedlog sporazuma.

Međutim, ovaj tjedan bi mogli obilježiti različiti scenariji koji još uvijek nisu u potpunosti isključeni. Ako više od 100 zastupnika glasa protiv usvajanja sporazuma, premijerka bi se mogla predomisliti i ponuditi svoju ostavku kao svojevrsnu kompenzaciju za političku odgovornost. S druge strane, laburisti su već najavili da će u slučaju odbijanja sporazuma u najkraćem mogućem roku pokrenuti proceduru glasanja o povjerenju vladi. Istovremeno, ideja o raspisivanju drugog referenduma postaje sve popularnija. Čak i zaštitno lice ideje izlaska iz Europske unije, Nigel Farage, smatra da je to trenutno najizglednija opcija.

- Da se trebam kladiti na nešto, kladio bi se da će se uskoro raspisati još jedan referendum o Brexitu, šansa za to je velika - rekao je Farage za britansku emisiju This Morning, dodavši, kako javlja Euractiv.hr, da vjeruje da bi u tom slučaju podrška napuštanju Europske unije bila još veća.

Podsjetimo, od Brexita nas dijele još samo 73 dana. Ujedinjeno Kraljevstvo bi prema sadašnjem planu Uniju trebalo napustiti 29. ožujka

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u utorak navečer nakon što su britanski parlamentarci s velikom razlikom u glasovima odbacili sporazum o razdruživanju od EU-a da su sada povećani izgledi za razlaz bez dogovora, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zatražio je da se glasno kaže koje je  "jedino pozitivno rješenje".

"Rizik od neurednog izlaska Ujedinjene Kraljevine je povećan nakon večerašnjeg glasovanja. Iako to ne želimo, Komisija će se nastaviti pripremati kako bi Europska unija bila potpuno za to spremna", izjavio je Juncker.

"Ako sporazum nije moguć i nitko ne želi rješenje bez dogovora, tko će onda smoći hrabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?", poručio je preko twittera Donald Tusk.

Obojica se vraćaju u Bruxelles prije nego što su planirali. Juncker je u utorak bio u Strasbourgu, gdje je i srijedu trebao biti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.Tusk se odmah vraća iz Gdanjska gdje je sudjelovao na komemoraciji za tragičnom preminulim gradonačelnikom.

U Velikoj Britaniji se govori da bi premijerka Theresa May u srijedu trebala doputovati u Bruxelles. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok