Tvrtka "Sepera" j.d.o.o. i njezin vlasnik Ante L. iz Kaštela osuđeni su na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćnim kaznenim nalogom zbog neisplate plaća te krivotvorenja službene isprave.

Vlasnik tvrtke osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, dok je tvrtka dobila kaznu od 50 tisuća kuna. Ante L. osuđen je jer nije isplatio četiri plaće jednom djelatniku i jednoj djelatnici, i to u razdoblju od 1. veljače do 1. srpnja 2016. godine. Piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica ODO-a ga je teretila da je to napravio kako bi stekao "nepripadnu imovinsku korist za društvo" iako je znao da na računu tvrtke ima novca za plaće. Djelatniku je za siječanj, veljaču, ožujak i travanj 2016. godine ostao dužan više od sedam tisuća kuna, dok je djelatnici za veljaču, ožujak, travanj i svibanj iste godine ostao dužan gotovo 14 tisuća kuna.

Nadalje, Poreznoj upravi je, iako svjestan da plaće nisu isplaćene, dostavio ispunjena izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja za te zaposlenike, u kojima je prikazao kako su im u navedenom razdoblju plaće isplaćene.

Izdavanje kaznenog naloga predložio je ODO, a sud prihvatio, no ako dođe do toga da se ipak bude išlo u sudsku raspravu, tada će prijedlog ODO-a biti da se Ante L. kazni s godinu dana zatvora uvjetno na tri godine, dok bi kazna za tvrtku koju bi ODO tražio bila 80 tisuća kuna.

– Po ocjeni ovog suda, izricanjem ovako odmjerene kazne uz određivanje obveze, mogu se ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije, tj. u dovoljnoj mjeri utjecati na okrivljenika da promijeni svoje ponašanje i suzdrži se od činjenja kaznenih djela, odnosno utjecanja i na sve ostale možebitne počinitelje ovakvih i sličnih kaznenih djela, ali i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Sukladno svemu iznesenom, a imajući na umu načelo svrsishodnosti i ekonomičnosti postupka, dakle, da ne bi došlo do rasta troškova ovog postupka, trebalo je odlučiti kao u izreci ove presude i izdati kazneni nalog protiv okrivljenika bez provođenja rasprave – obrazložila je, među ostalim, sutkinja Katarina Peršen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok