Kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika u BiH mogli bi se naći u problemu nakon odluke njemačkog Veleposlanstva u Sarajevu.

“Obavještavamo sve kandidate da nas je 7. ožujka 2019. obavijestila ÖSD središnjica iz Austrije da od 1. lipnja 2019. njemačko Veleposlanstvo u Sarajevu do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate”, navodi se u priopćenju koje su dobili kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika A1, A2, B1, B2, C1 i C2. Navedeni ispiti koriste kandidatima za spajanje obitelji, produljivanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobivanja posla za određena zanimanja, ali i za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj. Navodi Večernji list.

Otežan odlazak

Podnositelji zahtjeva za vizu moraju, u svrhe različitih boravaka, priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućoj razini prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (GER). Međutim, od 1. lipnja građani će za dobivanje vize moći priložiti isključivo certifikate Goethe-Institut e. V. (GI), Verein Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD), TestDaF-Institut (TestDaF) i telc gGmbH (TELC), ako je ispit položen u Njemačkoj. Iz ispitnog centra Katoličkog školskog centra (KŠC) u Sarajevu za Klix.ba objasnili su da je OSD certifikat austrijski, kao što je Goethe njemački institut, te dodali da ne znaju što je razlog navedene odluke koja bi otežala odlazak ljudi iz BiH u ove tri zemlje. “Je li to neka igra službenika u njemačkom Veleposlanstvu u BiH, koji pokušavaju da kandidati idu u Goethe-Institut, a ne u OSD, to će se svakako provjeriti u idućim danima. Mi smo obavijestili OSD središnjicu u Austriji, koja, također, nije upućena o čemu je točno riječ.”

Tečajevi njemačkog jezika

Ovo će svakako otežati odlazak u Njemačku bh. državljanima s obzirom na to da se ispitni termini za OSD certifikat održavaju svakog mjeseca, a licencirani ispitni centri nalaze se diljem BiH za razliku od Goethe-Instituta koji je jedan i u kojem se ispiti održavaju svaka tri mjeseca zbog čega su velike gužve. Podaci o broju polaznika koji pohađaju tečajeve stranih jezika odličan su socijalni pokazatelj budućih migracija bh. stanovništva, posebno onih mladih i obrazovanih. Ako se uzme u obzir broj polaznika u školama stranih jezika, njemački jezik je najpopularniji i uče ga oni koji planiraju napustiti BiH, a polaznicima je bilo jednostavnije polagati OSD.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok