Golemi kruzer s 1300 putnika u posljednji trenutak je izbjegao katastrofu. Brod 'Viking Sky' našao se u golemim problemima kada su mu usred velike oluje otkazali svi motori, a kruzer je počeo plutati prema kopnu.

Kapetan broda odaslao je poziv upomoć i deseci helikoptera krenuli su prema zapadnoj obali kako bi evakuirali stotine putnika. Međutim, dobrim dijelom njihov posao bi bio uzaludan da posada u posljednji trenutak nije uspjela osposobiti i upaliti jedan motor. Na koncu su uspjeli usidriti brod svega dva kilometra od obale, prenosi Jutarnji.

Bez obzira na to što se situacija stabilizirala, uvjeti na moru su i dalje izrazito opasno. Do 19 sati evakuirano je tek 87 osoba, a akcija spašavanja nastavit će se i tijekom noći. Spasilačke službe dodale su da je osam osoba prijavilo lakše ozljede.

 

Stotine ljudi s broda putem društvenih mreža obavijestili su svoje obitelj i prijatelje da su živi i zdravi, a nekolicina njih opisala je trenutak kada je nastala opća panika.

- Bili smo na ručku kada se sve odjednom počelo tresti. U jednom trenutku popucala su stakla i voda je počela ulaziti. Zavladao je kaos - rekao je Amerikanac John Curry za norvešku državnu televiziju nakon evakuacije helikopterom.
- I vožnju helikopterom najradije bi zaboravio. Uopće nije bilo zabavno...

Zanimljivo, u trenucima evakuacije spasilačkim službama stigao je još jedan poziv upomoć u blizini. Manja brodica s devet osoba također se pokvarila i nakratko su helikopteri otišli u drugom smjeru.

Inače, uvjeti na zapadu Norveške blizu grada Moldea daleko su od idealnih. Puše jaki vjetar od 38 čvorova, a valovi su visoki do 8 metara.

Kruzer je u vlasništvu tvrtke "Viking Ocean Cruises" i dio je grupe "Viking Cruises" koju je osnovao norveški milijarder Torstein Hagen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok