Zeničanka Tatjana Petrović ovih je dana glavna vijest u svjetskim i regionalnim medijima, a nakon što je u austrijskom Grazu kupila crkvu za koju ima neobične planove, poput ideje da na oltaru napravi podij za DJ-a, dok bi umjesto klupa bili udobni kauči i naslonjači, piše Dnevni avaz.

Crkva je sagrađena prije 50 godina, a otvorenje je zakazano za 1. lipnja. Petrović za Avaz kaže da se pojavila u prodaji baš kada je tražila prostor za kulturne i socijalne događaje te je odgovarala njezinim planovima.

- Crkva će se pretvoriti u kulturni centar, koji će ujedinjavati mnoštvo drugih projekata. U kutu će biti bar, u ispovjedaonicama ću držati anonimne seanse psihoterapije, na oltaru će biti glazbenici, na velikom platnu puštat ćemo projekcije za vrijeme filmskih večeri, orgulje ćemo iskoristiti za prvi festival sakralne glazbe u zemlji... – otkriva Petrović.

Rođena je 1963. u zeničkom naselju Crkvice, a otac joj je radio u „Željezari“ kao inžinjer, nakon čega je dobio posao u srednjoj školi u Bosanskom Brodu, gdje su se preselili prije nego što je krenula u školu.

Ratne 1992. godine, s obitelji je otišla prvo u Hrvatsku, potom u Austriju, gdje je ubrzo svladala jezik i zaposlila se kao medicinska sestra.

Paralelno je studirala te 2000. godine otvorila privatnu ustanovu za osobe sa psihičkim poremećajima. Vlasnica je kafića koji slovi za centar kulture u Grazu.

- Došla sam na ideju da stvorim prostor koji će ljudima pružiti mogućnosti razvoja u nekomercijalnom i umjetničkom smislu. Sve se to brzo pročulo i uskoro mi je lokal bio pun umjetnika raznih grana, a poslije se proširilo i na druge grane poput obrazovanja, socijalnog rada. Poseban je jer daje osjećaj doma – govori Zeničanka.

Osim medicine i ugostiteljstva, Petrović se angažirala i politički, pa ja gotovo postala gradonačelnica Graza.

- Naši životi ovise o političkim odlukama i svatko bi trebao pokazati zanimanje, jer o tome ovisi kako ćemo živjeti – navela je Petrović te zaključila da ne razmišlja o povratku u BiH, ali da rado dođe u rodnu zemlju.

Crkvu je nazvala „Sanctuary“ (Utočište), a kaže da je to zapravo mjesto za okupljanje izgubljenih ljudi koji traže svoju kreativnost, na koje će moći doći svi koji se ne boje pokucati na vrata.

- Ja samo vraćam ljude u crkvu i dajem ovom mjestu njegovu pravu funkciju - da zbližimo ljude i damo im mjesto na kojemu mogu pronaći sebe - kaže Petrović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok