Njemačka carinska uprava (Zoll) u četvrtak, 11. travnja, pretražila je nekoliko prostora u Osnabrücku.

Ondje su pronašli navodno nezavisne podizvođače građevinskih radova koji dolaze iz zemalja Istočne Europe, za koje se sumnja da su zapravo u zavisnom odnosu sa 40-godišnjim direktorom jedne građevinske tvrtke. Pše Croexpress.

Zoll vjeruje da su Istočnoeuropljani za osumnjičenika radili kao samozaposleni, a sve u cilju da on uštedi na socijalnim davanjima, iako su zapravo bili u zavisnom odnosu s njim. Stoga Zoll sumnja u lažno samozapošljavanje.

Tijekom racije službenici carine pretražili su prostorije u kojima su spavali navodno nezavisni podizvođači radova. Na samom gradilištu pronašli su petoricu ljudi kako spavaju u užasnim uvjetima - na starim krevetima, sa starim dekama i madracima.

Drugi pretraženi objekt je navodno skladište građevinske tvrtke, čak i ondje su živjeli navodno nezavisni podizvođači radova.

Istraga je carini pružila mnoštvo dokaza, a radnici su intervjuirani kao svjedoci.

Navođenje na otvaranje obrta

Podsjetimo, CroExpress je prije nekog vremena upozoravao na praksu nepoštenih poslodavaca da ljude navode da otvore obrt (Gewerbe), zbog čega su oni sami dužni podmirivati sve troškove i davanja, kao što su mirovinsko i zdravstveno.

Pri tome ih 'poslodavac' plaća kao što bi plaćao radnika koji za njih radi, što znači da je neto iznos koji radniku koji otvori Gewerbe ostane – mizerija.

Riječ je o, kako se vidi i iz danas navedenog primjera, kaznenom djelu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok