Zakon na nikakav način ne ograničava vjernike u obavljanju praktične dužnosti Islama na javnoj gradskoj površini, odnosno u obrednoj molitvi.

Tako muslimani, čiji video namaza ili klanjanja kruži društvenim mrežama, nisu učinili ništa vrijedno postupanja policije, kao što su brojni na društvenim mrežama upozoravali.

Budući da se radilo o javnoj gradskoj površini, upitali smo splitsku policiju je li njihovim ponašanjem na rubu parkirališta u Tolstojevoj ulici, prekršen zakon, odnosno narušen javni red i mir. Piše Slobodna Dalmacija.

- Slijedom objavljenih fotografija samoinicijativno smo obavili provjere i utvrdili da osobe tijekom zadržavanja na navedenom mjestu svojim ponašanjem nisu počinili prekršaj, niti kazneno djelo, te u tom smislu nije bilo potrebe za policijskim postupanjem - odgovorili su iz policije.

Osim toga, navode kako protekla dva dana nisu zaprimili pozive građana koji bi tražili postupanje policije u tom slučaju, tek do jutros u 2.15 minuta kada se netko osjetio uznemirenim, pa je putem aplikacije MUP - Sigurnost i povjerenje poslao fotografiju građana snimljenu 23. ili 24. travnja.

Međutim, bez obzira na kasniju reakciju i prijavu, osobe na fotografiji nisu počinile prometni ili neki drugi prekršaj.

 

No, ako se pita Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, za molitvu na javnoj površini nije bilo nikakvog opravdanja.

- Vjernicima je obveza obavljati molitvu, međutim, uzimajući u obzir da je od Tolstojeve u Splitu, gdje je nastala snimka, do obližnjeg molitvenog prostora svega nekoliko stotina metara, onda ovakav potez nema nikakvog opravdanja.

Tim više što danas svi imaju informaciju o vremenu obavljanja molitve (putem raznih aplikacija i sl.), mjestu gdje se nalaze molitveni prostori (vjernici koji vjeru razumiju i prakticiraju se o tome na vrijeme informiraju i prije putovanja), a i počelo je ljetno računanje vremena, gdje između dnevnih molitvi imate minimalno nekoliko sati razmaka, što je i više nego dovoljno da se izorganizirate, posebno ako ste turist kao osobe sa snimke i da obavite molitvu na adekvatnom mjestu - odgovorili su nam iz Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Sve u svemu, vjerski propis nalaže da je molitva obavezna, tu nema spora, ali, napominju, uvijek birate da to bude na mjestu koje će omogućiti da je obavite u što mirnijem okruženju, što, prema njihovom odgovoru, parkiralište definitivno nije.

Inače, s obzirom na vrijeme u kojem se klanjaju, razlikuju se dvije vrste namaza:

- pet dnevnih namaza: sabah-namaz (jutarnji), podne-namaz (podnevni), ikindija-namaz (poslijepodnevni), akšam-namaz (večernji) i jacija-namaz (noćni). Muslimani i muslimanke su dužni klanjati svaki dan, i to svaki namaz u određenom vremenu.

- ostali namazi: džuma-namaz, dženaza-namaz, bajram-namaz, teravih-namaz, tehijjetu-l-mesdžid, istihare-namaz, hādže-namaz, lejl-namaz i drugi.

Osim toga, na kojem god dijelu svijeta se nalazili, tijekom klanjanja licem i prsima moraju biti okrenuti prema Kibli — Ka'bi, glavnom svetištu Meke, svetog grada za muslimane. Piše Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok