Papa Franjo izdao je danas u apostolskom pismu nova pravila za prijavljivanje zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi.

Pravila obavezuju sve biskupije da do lipnja iduće godine osposobe javan i dostupan sustav za prijavljivanje svake sumnje na zlostavljanje ili prikrivanje zlostavljanja. Također obvezuju svećenike, redovnice i redovnike da Crkvi prijave svaku sumnju u spolno zlostavljanje ili uznemiravanje, prenosi telegram.hr.

Prema novim pravilima, istrage o zlostavljanjima se moraju završiti unutar 90 dana, a morat će se prijavljivati bilo kakva zloupotreba moći; ne samo seksualno zlostavljanje. Katolička crkva se desetljećima suočava sa skandalima zbog prikrivanja zločina protiv, uglavnom, maloljetnika diljem svijeta. U borbi protiv ovog problema papa Franjo je sazvao globalnu konferenciju u Vatikanu u veljači ove godine, gdje je obećao konkretne mjere u borbi protiv pošasti zlostavljanja u redovima crkve.

Do danas nije bilo univerzalnoga sustava za prijavljivanje ili istraživanje zlostavljanja, pa je ovo značajan pomak s obzirom da je prijavljivanje po prvi put obavezno za sve biskupije. Ipak pravila pokrivaju isključivo unutrašnje crkvene procedure, ne i obraćanje policiji i ostalim institucijama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok