Filipu Drači (24), studentu Filozofskog fakulteta koji je početkom godine na spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu sprejem išarao srp i čekić, prijeti deset mjeseci zatvora uvjetno.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je protiv Drače optužnicu zbog kaznenoga djela oštećenja tuđe stvari, a u optužnici je predloženo da mu sud zbog šaranja spomenika izrekne uvjetnu desetomjesečnu zatvorsku kaznu s trogodišnjim rokom kušnje. Piše Slobodna Dalmacija.

Podizanje optužnice potvrdila je i Dračina odvjetnica Lina Budak, koja smatra da bi optužnica trebala biti odbačena.

Upozorava kako nije navedeno kolika je materijalna šteta počinjena na spomeniku. Obrana smatra kako štete uopće nema budući grad Zagreb ima ugovore s dvije tvrtke kojima se paušalno plaća između ostaloga i za uklanjanje svih grafita bez obzira na to koliko ih ima.

Novac se, tvrde ionako troši na održavanje spomenika, postojala za tim potreba ili ne. Obrana smatra da se radi o beznačajnome djelu za koje optužnica nije niti trebala biti podignuta, pogotovo ako se u obzir uzme da je taj događaj bilo moguće sankcionirati kroz prekršajni, a ne kazneni postupak.

Općinsko državno odvjetništvo tereti Draču da je imao izravnu namjeru počiniti kazneno djelo te da je upravo zbog toga nabavio sprej, došao do spomenika, nacrtao srp i čekić, pa se vratio nakon par minuta kako bi ga još podebljao i fotografirao.

Draču je policija otkrila zahvaljujući video snimci s kamera na zagrebačkom pothodniku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok