Na pragu smo postizanja sporazuma s talibanima, objavio je posebni američki izaslanik, veleposlanik Zalmay Khalilzad, koji je jučer u Kabulu, nakon posljednje runde pregovora s talibanskim pregovaračima u katarskom glavnom gradu Dohi, pokazao afganistanskom predsjedniku Ashrafu Ghaniju nacrt tog sporazuma iz Katara.

Neimenovani talibanski pregovarač potvrdio je jučer za Al Jazeeru u Dohi da je mirovni sporazum “blizu”, da je posljednja runda pregovora s Amerikancima bila vrlo produktivna i da se tekst dokumenta može finalizirati i objaviti u sljedećih nekoliko tjedana. Istovremeno, talibanski pobunjenici na terenu u Afganistanu pokrenuli su ofenzivu na dva sjeverna grada, Kunduz i Puli Khumri. Afganistanskoj vojsci u odbijanju napada pomažu i američke postrojbe, javljaju mediji. Prenosi Večernji.hr.

Afganistanska vlada i predsjednik Ghani ne sudjeluju u mirovnim pregovorima Amerikanaca s talibanima, jer takav uvjet postavljaju talibani, no očekuje se da bi nakon mogućeg sporazuma uslijedio unutarnacionalni dijalog u Afganistanu. Očekuje se da sporazum definira povlačenje oko 20 tisuća američkih i vojnika iz drugih NATO saveznica, što bi, u slučaju da se sporazum zaista uskoro i postigne, vjerojatno bilo amenovano na posebnom NATO-ovu sastanku na vrhu koji je planiran u prosincu u Londonu.

Amerikanci u pregovorima kao glavni zahtjev postavljaju jamstvo talibana da Afganistan neće ponovo postati utočište terorističkih organizacija, kao što je bio prije napada na SAD 11. rujna 2001., što je bio povod za američku i savezničku invaziju na tu zemlju. Američki pregovarač, kojeg bez imenovanja citiraju svjetske agencije u izvještajima iz Dohe i Kabula, tvrdi da sporazum s talibanima neće biti temeljen na “slijepom povjerenju, nego će sadržavati jasne obveze čije ćemo ispunjavanje nadzirati”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok