Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije je obavijestila direktore svih zdravstvenih ustanova da iz plana mreže koje imaju rodilišta stave izvan snage Ugovore sklopljene s tvrtkom CryoSave Srbija do dobivanja službene obavijesti o statusu tvrtke.

Takođe, Uprava za biomedicinu naložila je tvrtki CryoSave Srbija da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi postupka izvoza matičnih stanica iz krvi pupčane vrpce na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu stigli na realizaciju.

CryoSave Srbija, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju krvi iz pupčane vrpce, nakon dobivanja potvrde od banke u koju su upućene.

Podsjetimo, švicarskoj tvrtki CryoSave, u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz Srbije čuvali matične stanice, Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo je licencu za rad.

Time su se na tisuće roditelja iz Srbije koji su uložili desetine tisuća eura u čuvanje matičnih stanica našle pred ogromnim problemom kada je ova tvrtka prodana poljskoj tvrtki.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok