U Europi je odobren novi lijek protiv raka – larotrectinib, koji može djelovati na širok spektar tumora na različitim dijelovima tijela ako sadrže specifičnu genetsku abnormalnost, prenosi BBC.

Britanski mediji prenose kako su tamošnji liječnici izjavljivali da je vijest o novom lijeku “uzbudljiva” i “revolucionarna” te su izrazili nadu u bolje ishode i smanjenje nuspojava. Prenosi Večernji.hr.

Hrvatski su onkolozi suzdržaniji.

– Lijek se koristi kod niza pedijatrijskih solidnih metastatskih tumora, međutim nije riječ o revolucionarnom lijeku i ne treba to tako prenositi, prije bih rekla da samo malo pomiče granicu jer ne govorimo o izlječenju, nego o usporavanju bolesti. Ono što je zanimljivo kod tog lijeka jest to što je registriran kao treći lijek koji se koristi neovisno o tumorskom sijelu i što blokira fuzijski gen u tumoru – kaže dr. Natalija Dedić Plavetić, onkologinja iz KBC-a Zagreb.

Hrvatskim pacijentima lijek za sada još nije dostupan, ali iz Bayera kažu da će s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje razmotriti sve mogućnosti da im postane dostupan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok