Dobavljač automobilskih dijelova Prevent grupa podnio je tužbu protiv njemačkog automobilskog diva Volkswagena (VW), tvrdeći da nastoji većim dobavljačima onemogućiti preuzimanje manjih konkurenata u Sjedinjenim Državama kako bi smanjio troškove.

U tužbi podnesenoj američkom okružnom sudu u Detroitu Prevent grupa navodi da je Volkswagen od drugih dobavljača pribavio pisanu suglasnost da neće prihvaćati Preventove ponude za preuzimanje. Prevent grupa međunarodni je koncern u vlasništvu bosanskohercegovačkog poduzetnika Nijaza Hastora. Počeli su proizvodnjom automobilskih presvlaka u Visokom a danas obuhvaćaju kompanije u 13 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Proizvode automobilske presvlake, namještaj, kočione diskove, zaštitnu opremu, automobilske dijelove i brodove. Nakon skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova VW koristi svoju tržišnu snagu da istisne dobavljače i da Preventu onemogući akvizicije kako bi smanjio svoje troškove, tvrde u grupi, tražeći odštetu veću od 750 milijuna dolara.

"Volkswagenovi manji dobavljači nisu imali drugog izbora do prihvatiti Volkswagenove 'nepravedne uvjete i cijene', alternativa je bio bankrot", stoji u priopćenju Preventa. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok