Nakon skoro pet mjeseci otkako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, broj zaraženih ovim virusom u svijetu premašio je 20 milijuna, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Na globalnom nivou dinamika zaraze je išla tako da je milijun slučajeva bilo početkom travnja. Do 22. svibnja bilo ih je pet milijuna, a taj se broj do kraja lipnja udvostručio na 10 milijuna.

Samo sedam tjedana kasnije ponovo se udvostručio broj zaraženih na 20 milijuna slučajeva infekcije.

Najviše zaraženih, od početka pandemije, je u SAD-u i to vše od pet milijuna. Slijedi Brazil sa više do tri milijuna te Indija sa više od 2,2 milijuna zaraženih koronavirusom.

U BiH je od početka pandemije do danas registrovano više od 14.000 slučajeva zaraze.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da smatra da uprkos "velikoj muci i patnji" i sve većem broju, "postoje zeleni izdanci nade i da nikada nije kasno da se epidemija preokrene".

Kako prenosi The Guardian, Tedros je dao primjere zemalja koje su uspješno smanjile širenje COVID-19, primjerice Novi Zeland i Ruanda, te pohvalio narode koji su pretrpjeli velike nacionalne epidemije i sada su brzo reagirali na lokalne pojave.

Nakon globalne krize i ekonomskog kolapsa u mnogim zemljama sve su oči uprte u utrku za cjepivo. Iz WHO-a su kazali da se na svijetu radi na 165 cjepiva, a šest ih je dostiglo fazu 3 - ili velika ispitivanja na ljudima, odnosno kliničke procjene.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok