Prve zalihe ruskog cjepiva protiv koronavirusa dobile su dozvolu za javnu upotrebu te su već dostupne javnosti, potvrdilo je rusko ministarstvo zdravstva.

Vakcina nazvana Sputnik V je razvijena na Istraživačkom institutu za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleyja u Moskvi. Svi potrebni testovi su obavljeni, a vakcina je dostupna javnosti.

Nove zalihe će uskoro biti distribuirane širom ruskih regija, javlja Russia Today.

Ovo priopćenje ruskog ministarstva predstavlja novi korak naprijed u razvoju cjepiva Sputnik V, a njena učinkovitost u stvaranju antitijela je dokazana u kolovozu nakon što su obavljena klinička testiranja. Rusija je tako postala prva zemlja koja je službeno predstavila svoju vlastito cjepivo protiv koronavirusa.

S druge strane, kritičari tvrde da se previše žurilo s plasiranjem cjepiva na tržište te da su se koristile "prečice" uključujući mali broj testiranih subjekata. Ruski znanstvenici su odbacili takve tvrdnje.

Gradonačelnik Moskve Segej Sobjanin je rekao da bi testiranja cjepiva Sputnik V i nakon registracije mogla trajati između dva i šest mjeseci. Masovni proces vakcinacije u glavnom gradu Rusije trebao bi početi krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok