Astronomi su u atmosferi Venere, na visini od nekih 50-ak kilometara, detektirali fosfane. Ono što je zanimljivo, što nisu otkrili niti jedan drugi proces kojim bi objasnili kako je taj spoj mogao nastati, osim kao produkt nekog organizma.

Nevjerojatno zanimljivo otkriće ukazuje na to da bi tragovi plina koji se nalazi u oblacima Venere mogao potjecati od živih organizama, međutim ne onakva kakva su poznata nama na Zemlji. Otkriće tragova fosfana otvara mogućnost da je na Veneri čija je prosječna temperatura veća od 460 stupnjeva Celzijevih opstao neki oblik života.

Uvjeti na Veneri su takvi da su brojni znanstvenici zaključili kako je život na Veneri mrtav, pogotovo ako se zna da oblaci na Veneri sadrže čak 90-postotnu sumpornu kiselinu. Upravo zbog toga mnogi smatraju kako pronađeni tragovi fosfana nisu nusproizvod organizma koji živi na Veneri, no postojanje organizma i dalje se čini kao najvjerojatnija pretpostavka.

- Nevjerojatno je i pomisliti da bi nešto moglo živjeti okruženo s toliko sumporne kiseline. No, svi geološki i fotokemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli proizvesti fosfane kakve smo vidjeli - smatra profesorica Jane Greaves sa Sveučilišta u Cardiffu, piše britanski Guardian. Prenosi Večernji.hr.

Podsjećamo, fosfani na Zemlji nastaju tako što ih otpuštaju mikrobi koji preživljavaju u okruženju siromašno kisikom, poput sedimenta u jezerima ili u životinjama. Drugi način na koji može doći do nastanka fosfana su izrazito ekstremno. Naime, njihova prisutnost je zabilježena i u unutrašnjosti plinovitih divova Jupitera i Saturna Greaves je otkrila prisutnost fosfana prilikom potrage za znacima života izvan Zemlje. Veneru je promatrala 2017. teleskopom James Clerk Maxwell na Havajima te dvije godine kasnije teleskopom Alma u Čileu, te je u oba navrata pronašla tragovi fosafana u gornjim slojevima oblaka na Veneri.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok