Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u nedjelju je na pragu 50 milijuna, a najpogođenija regija je Europa koja je prestigla Latinsku Ameriku.

U svijetu je trenutno 49,975.746 zaraženih, podaci su Sveučilišta John Hopkins.

Najviše zaraženih imaju Sjedinjene Države, gotovo deset milijuna, a potom Indija, Brazil i Rusija.

Sjedinjene Države s oko 20 posto slučajeva globalno, suočavaju se s velikim porastom zaraženih te u zadnjih tjedan dana imaju prosjek iznad sto tisuća novozaraženih dnevno.

U subotu je prijavljeno rekordnih 130.000 slučajeva.

Veliki porast broja novozaraženih vremenski se poklapa sa zadnjim mjesecom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa koji je minimalizirao opasnost od pandemije dok je njegov protivnik, pobjednik izbora Joe Biden, zauzimao puno oprezniji pristup.

Trumpovi skupovi, s malo maski i fizičke udaljenosti, doveli su do 30.000 dodatnih potvrđenih slučajeva zaraze i vjerojatno do oko 700 smrtnih slučajeva, procjena je ekonomista sa Sveučilišta Stanford.

U svijetu je od posljedica koronavirusa umrlo 1,25 milijuna ljudi, ponovno najviše u SAD-u, a zatim u Brazilu, Indiji i Meksiku.

Drugi val pandemije u posljednjih 30 dana čini četvrtinu ukupnog globalnog broja.

Listopad je dosad najgori mjesec pandemije u kojem je SAD prvi put prijavio više od 100.000 dnevnih slučajeva, a u Europi su brojevi nastavili snažno rasti.

Bolest se u posljednje vrijeme širi munjevitom brzinom. Trebala su 32 dana da broj naraste s 30 na 40 milijuna, a potom 21 dan da naraste s 40 na gotovo 50 milijuna.

Europa snažno pogođena

Europa je s oko 12 milijuna slučajeva najpogođenija regija te je premašila Latinsku Ameriku. Europa ima 24 posto smrtnih slučajeva.

U Europi Francuska nakon Rusije ima najviše slučajeva i brojevi joj rastu prosječno za 54.440 slučajeva dnevno posljednjih sedam dana.

Globalni drugi val testira zdravstvene sustave širom Europe te je natjerao Francusku, Njemačku i Rusiju da ponovno stave u karantenu svoje stanovnike.

U Francuskoj je od početka pandemije evidentirano više od 40.000 smrtnih slučajeva kao posljedica covida-19, objavile su u subotu zdravstvene vlasti. Po subotnjim je podacima u toj zemlji bilo najmanje 40.169 smrtnih slučajeva.

U međuvremenu je francuski parlament odobrio odredbu o produljenju izvanrednih mjera uvedenih zbog pandemije.

Izvanredne mjere bi na snazi trebale ostati do 16. veljače. Izvanredno stanje vladi omogućuje da dekretom provodi restriktivne mjere.

Trenutno to znači strogi policijski sat u Parizu i u još osam francuskih gradova između 21 sata i 6 sati ujutro. Za to vrijeme stanovnici smiju napuštati svoje domove samo ako za to imaju valjan razlog.

Njemačka u nedjelju ima više od 16.000 novozaraženih, Češka preko 7700 a Rusija iznad 20.000.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj je u nedjelju narastao za 16.017, na 658.505, pokazuju podaci Instituta Roberta Kocha.

Broj umrlih povećao se za 63 na ukupno 11.289.

Češka u nedjelju ima 7722 nova slučaja u 24 sata a treći je put ovaj mjesec ispod deset tisuća novozaraženih, podaci su ministarstva zdravstva.

Ukupan broj novozaraženih od početka pandemije u toj zemlji od 10,7 milijuna ljudi iznosi 411.220.

Ministarstvo zdravstva objavilo je i da su zabilježena 155 nova smrtna slučaja. Ukupno je u toj zemlji umrla 4681 osoba.

Zemlja je posljednjih tjedana suočena s jednim od najvećih povećanja broja zaraženih po stanovniku, uključujući i rekordan dnevni broj zaraženih koji je 4. studenoga iznosio preko 15.000, premda su češke zdravstvene vlasti u petak rekle da je možda riječ o zaostalim slučajevima.

Dodaju da su bolnice i dalje prepune, a broj zaraženih i hospitaliziranih među ranjivijom skupinom starijih građana je u porastu.

Po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, posljednjih je tjedana broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u Češkoj bio najviši u Europi u odnosu na broj stanovnika.

Rusija je u nedjelju izvijestila o 20.498 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je malo manji broj od rekordno visokog u petak, kada je bilo i 286 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Od početka pandemije ta zemlja broji 1,774.334 slučaja zaraze, a službeni broj umrlih od posljedica covida-19 je 30.537.

Portugal će od ponedjeljka uvesti policijski sat po regijama s obzirom na to da je broj slučajeva zaraze dosegao rekordno visoku razinu, rekao je u nedjelju ujutro premijer Antonio Costa.

Policijski sat trajat će od 23 sata do 6 sati ujutro, a primjenjivat će se od ponedjeljka u 121 od 308 općina u zemlji, uključujući Lisabon i Porto. U cijeloj je zemlji proglašeno 15-dnevno izvanredno stanje.

Costa je najavio i da stanovnici neće smjeti napuštati svoje domove tijekom iduća dva vikenda, u subotu i nedjelju između 13 sati i 5 sati ujutro. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok