Lideri Francuske, Njemačke, Austrije, Nizozemske i Europske unije dogovorili su se o poduzimanju novih mjera u borbi protiv terorizma u Europi.

Među mjerama koje se planiraju poduzeti su brzo uklanjanje terorističke propagande i govora mržnje na internetu, reforma shengenskog područja i pooštrena kontrola ulaska i izlaska u EU, te uspostava nove institucije za obuku imama u Europi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, nizozemski premijer Mark Rutte, predsjednik Vijeća EU Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dali su odvojene izjave nakon sastanka putem video konferencije o borbi protiv terorizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Macron rekao je da je ekstremizam zahvatio cijelu Europu i da je potrebno poduzeti određene korake.

Navodeći da će biti ojačana suradnja među zemljama u borbi protiv terorizma, Macron je izjavio da bi u tom okviru trebalo ojačati zajedničku bazu podataka, povećati razmjenu informacija i suradnju između policijskih agencija.

Upozorio je da će problem oko sigurnosti koji će se pojavi u bilo kojoj zemlji ili granici u Europi, predstavljati rizik za zemlje članice EU.

Macron je naglasio potrebu za borbom protiv terorističke propagande i sadržaja mržnje na internetu.

Navodeći da bi u narednim tjednima trebalo donijeti odluku o uklanjanju spomenutih objava na internetu u roku od jednog sata, Macron je izjavio da bi schengensko područje trebalo restrukturirati i ojačati sigurnost vanjskih granica EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je rekla da osuđuje svaku vjersku mržnju. Navodeći da su teroristički napadi u Francuskoj i Austriji napadi na slobodno društvo i način života, Merkel je istaknula da se tim napadima pokušalo zasaditi sjeme straha i da će se Europa suprotstaviti tome.

Izjavila je kako ova situacija nije u tome da je islam u sukobu s kršćanstvom, te da bi se demokratski socijalni model trebao odlučno boriti protiv terorizma.

"Osuđujemo sve vrste vjerske mržnje i terorizma", poručila je Merkel, te dodala: " Vrlo je važno da znamo ne samo tko je došao u Europu već i tko je napustio schengensko područje. O ovom pitanju moramo razgovarati sa zemljama bez viznog režima"

Merkel je skrenula pažnju na važnost pregovora s muslimanskim zemljama u vezi s zajedničkom borbom protiv terorizma. (Fena)