Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 44 dolara budući da je trgovce zabrinula procjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će cijepljenje protiv covida 19 poduprijeti potražnju tek iduće godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,60 dolara. U gotovo istom je iznosu pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 41,24 dolara.

Početkom tjedna trgovci su se ponadali da bi pandemija mogla biti obuzdana, nakon što su američki Pfizer i njemački BioNTech objavili da je, prema prvim rezultatima, njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida 19 spriječilo zarazu kod 90 posto sudionika treće faze ispitivanja.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da će cijepljenje vjerojatno značajnije utjecati na globalnu potražnju za naftom tek iduće godine.

"Val oduševljenja nakon vijesti o cjepivu brzo je splasnuo jer su investitori shvatili da pandemija neće nestati tako brzo kao što je došla", rekao je Hussein Sayed iz FXTM-a.

"Cjepivo je i dalje najbolja vijest otkad se virus počeo širiti, ali život se neće vratiti u normalu za nekoliko dana ili tjedana ", dodao je Sayed.

Tamas Varga iz PVM Oila smatra da se cijene nafte neće značajnije mijenjati dok se ne utvrdi točno kada će cjepivo točno biti dostupno.

U međuvremenu, u Europi raste broj zaraženih i uvode se nova ograničenja kako bi se suzbila zaraza. New York je pak naredio zatvaranje barova i restorana nakon što je broj novozaraženih u SAD-u dosegnuo rekordnu razinu.

Zbog novog vala zaraze Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izmijenila je procjenu potražnje u 2021., rekavši da će oporavak biti sporiji no što su do sada očekivali.

Alžirski ministar energetike rekao je da bi OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, mogli produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje za 7,7 milijuna barela dnevno i na iduću godinu. Nagovijestio je i mogućnost još značanijeg rezanja proizvodnje.

"Smatramo da OPEC nema drugog izbora i da mora odgoditi povećanje proizvodnje, najvjerojatnije za tri mjeseca", naveli su analitičari ANZ Researcha u bilješci klijentima.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 43,42 dolara, što znači da je bila 1,70 dolara viša nego prethodnog radnog dana. (Hina)