Pandemija koronavirusa stvorila je nove izazove za gotovo sve i zaustavila je život kakav smo znali. Kako se bližimo kraju ove godine, postavlja se pitanje kako će izgledati 2021. godina s obzirom na to da pandemija koronavirusa ne pokazuje znakove usporavanja.

"2021. za mene je doista neka misterija. Sve je uvjetovano brojnim čimbenicima", rekla je Susan Hassig, izvanredna profesorica epidemiologije na sveučilištu Tulane, javlja N1.

Mnogo različitih scenarija može se odigrati sljedeće godine, a oni ovise i o cjepivima i načinima liječenja koji će biti dostupni te koliko će se građani pridržavati smjernica koje propišu zdravstvene vlasti.

Nekoliko stručnjaka iz SAD-a otkrilo je za Huff Post kako bi borba s pandemijom mogla izgledati 2021. godine.

Život kakav znamo i dalje će biti poremećen, čak i nakon pojave cjepiva

Nakon što je Pfizer objavio preliminarne podatke trenutnog ispitivanja sugeriraju da bi cjepivo tvrtke moglo biti 90% učinkovito u prevenciji covida-19. Iako će cjepivo riješiti brojne probleme, ono neće odmah donijeti potpuni spasa. Richard Martinello, ravnatelj medicine za prevenciju infekcija na Yale New Haven Health, naglasio je da će biti potrebno dosta vremena za cijepljenje cijele zemlje.

"S većinom cjepiva koja se trenutno razmatraju bit će potrebna dva cijepljenja i to u razmaku od mjesec dana. Dakle, čak i ako stotine milijuna doza postanu dostupne, trebat će mjeseci da se stanovništvo cijepi ”, rekao je Martinello.

Uz to, oko 70% do 80% populacije mora biti imuno na covid-19 kako bi se moglo utjecati na širenje virusa u zajednicama. Martinello je rekao da bi, ako imamo cjepivo koje je čak 80% učinkovito, što je vrlo visoka stopa učinkovitosti, trebalo cijepiti 100% populacije da bismo postigli 80% imuniteta. To je težak zadatak. Potrebni su milijuni i milijuni doza dovršenog, sigurnog cjepiva. Situaciju dodatno otežava i to što pojedini sumnjaju u cjepivo i što se protive cijepljenju.

Cjepivo za odrasle vjerojatno će biti dostupno prije cjepiva za djecu

Prvo ispitivanje cjepiva na djeci u dobi od 12 do 18 godina tek je započelo krajem listopada i, razumljivo, nije bilo ispitivanja za djecu mlađu od 12 godina.

Michael Levy, izvanredni profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Pennsylvania Perelman, napomenuo je da virus neće nestati ako cijepimo samo skupine za koje mislimo da su trenutno pokretač pandemije. Također je izrazio posebnu zabrinutost zbog širenja koronavirusa u školama ako cjepivo za djecu ne bude brzo dostupno kao i za odrasle.

"Moramo smisliti kako cijepiti djecu jer ne znamo hoće li virus nestati ako cijepimo sam odrasle ili ako zaštitimo samo starije i najranjivije skupine ljudi", kazao je Levy.

Sigurnosne mjere poput nošenja maski za lice neće nestati

U ovom trenutku znamo da nošenje maski i fizičko distanciranje u velikoj mjeri smanjuju širenje covida-19. Martinello ne očekuje velike promjene u ovim preporukama za javno zdravstvo niti u sljedećoj godini.

Osim što pomažu u suzbijanju širenja koronavirusa, sigurnosne mjere poput nošenja maski i fizičke distance također će vjerojatno smanjiti širenje gripe i drugih respiratornih virusa, izjavio je Martinello.

“Mislim da će se ovdje naučiti neke vrlo dugoročne lekcije o tome kako se zaštititi od bolesti. Mislim da ćemo vidjeti neke promjene koje će se nastavili i nakon što ćemo imati učinkovito cjepivo", dodao je.

"Nošenje maski će u 2021. godini omogućiti da društvo bude znatno otvorenije. Nošenje maski omogućava otvorenu ekonomiju. Ako maske budemo koristili više, 2021. godina izgledat će znatno drugačije nego 2020. godina", poručila je Hassig.