Belgiju je potresao slučaj grupnog silovanja 14-godišnje djevojčice koja je četiri dana nakon toga počinila samoubojstvo. Uhićena su petorica navodnih napadača, od kojih su troje maloljetnici, a oni su navodno snimke silovanja na groblju dijelili na društvenim mrežama.

Slučaj je potaknuo zakonodavce na promjene koje bi trebale omogućiti puno veće zatvorske kazne za počinitelje takvih zločina. Otac žrtve izjavio je, prema pisanju medija, da vjeruje da je samoubojstvo povezano s traumom silovanja i s otkrićem da su snimke objavljene na društvenim mrežama. Samoubojstvo se dogodilo 19. svibnja, a osumnjičeni su uhićeni ovoga tjedna. Dvojici među njima, koji su punoljetni, određen je jednomjesečni pritvor, a ostalima popravni dom zatvorenog tipa. Federalni belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne pozvao je zastupnike u parlamentu da izglasaju izmjene zakona koje će udvostručiti kazne silovateljima. Prenosi Večernji.hr.

– Za silovanje osobe mlađe od 14 godina kazna će biti povećana na 28 godina zatvora – rekao je Van Quickenborne, najavivši da će se u istraga tužiteljstvo i policija početi koristiti novim istražnim metodama poput korištenja tragova sline, a ne samo sperme, kao materijalnog dokaza. Tu novost u istragama je, kao pilot-projekt, najprije uvelo tužiteljstvo u Antwerpenu i pokazalo se da to dovodi do puno većeg broja osuđujućih presuda za silovanje, a sada ministar najavljuje ubrzanje i širenje tog pilot-projekta na čitavu Belgiju.

– Prečesto smo ostavljali žrtve na cjedilu. Želimo učiniti sve što je moguće i pobrinuti se da budu bolje zaštićene – dodao je ministar pravosuđa Belgije. U Flandriji, belgijskoj pokrajini u kojoj se nalazi grad Ghent, ministar pravosuđa Zuhal Demir najavio je puno strože kazne za teška kaznena djela koja posljedično dovedu do smrti ili teških trauma žrtve.

– U usporedbi s tim cjeloživiotnim traumama, počinitelji se prelako izvuku. Kao društvo i kao političari, moramo se odbiti pomiriti s time – rekao je Demir.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok